Alkoholläkare: Tveksamt med bar på jobbet

1:42 min

Igår kunde Kulturnytt berätta att traditionen med orkesterbarer vid den klassiska musikens institutioner alltjämt är vid liv. På bland annat Konserthuset i Stockholm och flera symfonikorkestrar runt om i landet har orkestern en egen bar dit de går efter konserten är slut för att ta sig ett glas. Orkestermusiker vi talat med lyfter fram baren som en viktig social funktion på arbetsplatsen men Sven Andreasson överläkare på beroendecentrum i Stockholm är tveksam till upplägget.

- I det här fallet när det gäller musikerna skulle jag allvarligt ifrågasätta att man har en bar på arbetsplatsen där det blir en självklar del i arbetslivet utan fundera över alternativ som fyller samma funktion. Man behöver träffas och koppla av men alkohol är inget bra inslag i en sådan process, säger Sven Andreasson.

Orkesterbarerna, som är en gammal tradition, finns idag kvar hos flera av landets symfoniorkestrar, på Kungliga Operan och Konserthuset i Stockholm. Den är främst till för orkesterns medlemmar men även övriga anställda kan gå dit efter jobbet.

Problemet med en bar på arbetsplatsen är att det blir en vana att umgås med alkohol, säger Sven Andreasson:

- Det är naturligtvis så att om man har alkohol inpå sig regelbundet och det är ett naturligt och självklart inslag i umgänget då är det en del människor som utvecklar tilltagande beroende. Ju färre sådana regelbundna tillfällen desto bättre för den sårbara gruppen, säger Sven Andreasson.

Fria yrken, och dit räknas musiker, har en högre andel alkoholproblem än resten av befolkningen. Vad det beror på vet man inte riktigt, säger Sven Andreasson och menar att det då är det ännu viktigare att man har en tydlig och konsekvent alkoholpolicy. Ett annat problem tycker han är att alkoholen säljs till självkostnadspris:

- Om det är något vi vet så är det att priset spelar väldigt stor roll, ökar man priset minskar man efterfrågan, säger Sven Andreasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista