Poeten Li Bifeng får tolv års fängelse

Där den kände poeten och dissidenten Li Bifeng dömts till tolv års fängelse. Officiellt döms han för bedrägeri men många tror att domen egentligen handlar om att Li misstänks ha hjälpt en annan dissident att fly från Kina.

Li Bifeng greps tidigare i år efter att en före detta affärspartner anmält honom för bedrägeri och kontraktsbrott. Men enligt både Li:s fru och hans advokat så var bevisen mot honom långt ifrån tillräckliga. De menar att den egentliga orsaken till att Li fängslats är att han misstänks ha finansierat  sin vän och dissidenten Liao Yiwus flykt från Kina i fjol. Advokaten har sagt att domen kommer att överklagas.

Det här är inte första gången den nu 48-årige Li Bifeng fängslats av de kinesiska myndigheterna. Han har tidigare avtjänat ett femårigt fängelsestraff för att han deltog i demonstrationerna på Himmelska Fridens torg i Peking 1989.

Sedan Li Bifeng greps har Liao Yiwu organiserat en kampanj till stöd för Li.  Och fallet har fått en hel del internationell uppmärksamhet, bland annat har den tidigare Nobelpristagaren i litteratur Herta Müller vädjat att Li ska släppas fri.

David Carlqvist, Peking
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".