Holländska högerextrema politikern Geert Wilders. Foto: AFP/ ANP / JERRY LAMPEN/Scanpix

Kulturskymning i Holland

2:11 min

Men vi inleder med den annalkande kulturskymningen i Holland. Från och med årsskiftet skärs den statliga kulturbudgeten ner med hisnande 25 procent, och just nu pågår den omstrukturering av kulturlivet som nedskärningen kräver. Nästan 240 miljoner euro försvinner från kulturlivet som finansieras av staten, och ytterligare sammantaget 200 miljoner euro från den kultur som kommunerna står för.

Kulturnytts Fredrik Wadström rapporterar från Holland.

På konsthallen BAK, Basis vor actuele kunst, i Utrecht visas just nu verk som belyser europeiska fascistiska strömningar både förr och nu. Det här är en av många holländska kulturinstitutioner vars statliga bidrag kommer att minska kraftigt från och med januari.

I BAK:s fall dras anslagen ned med nästan hälften. För att kompensera detta har staden Utrecht gått in med 50.000 euro mer än vad BAK har begärt för nästa år. Konsthallschefen Maria Hlavajova säger att det senaste ett och ett halvt årets ständiga angrepp från högerpopulister i regeringen har väckt en ny solidaritet från både lokalpolitiker och allmänhet.

- Det finns en annan grad av angelägenhet för människor att engagera sig jämfört med tidigare, säger Maria Hlavajova på BAK.

Nedskärningarna i kulturbudgeten drabbar främst bildkonst, scenkonst och film och både etablerade institutioner och mindre grupper kommer att känna av förändringarna. Kulturorganisationen Expodium i Utrecht har funnits i åtta år men har nu sagt upp sina lokaler.

- Det är inte möjligt att försörja sig på anslagen längre, säger Bart Witte på Expodium som från och med årsskiftet kommer att fortsätta som konstnärsgrupp istället.

Konsthallschefen Maria Hlavajova på BAK säger att det i många fall är den undersökande, experimentella konsten som kommer att försvinna i Holland med den nya kraftigt nedskurna kulturbudgeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista