Stina Wirsén svarar

Tecknaren och barnboksförfattaren Stina Wirsén skriver själv om debatten kring hennes figur Lilla Hjärtat med anledning av den nya amerikanska kritiken.

Lilla Hjärtat

Böckerna om de brokiga har funnits sedan 2006. Idén med Brokiga har hela tiden varit att verka för mångfald, öppenhet och allas lika värde. Böckerna har lästs och uppskattats av stora och små läsare och den brokiga familjen har vuxit med nya karaktärer hela tiden. De har blivit ett hundratal figurer med åren.

I samband med att filmen ”Liten Skär och alla små brokiga” hade premiär i höstas har några reagerat negativt på karaktären Lilla Hjärtat och blivit illa berörda av hur hon ser ut.

Den diskussion som sedan har följt har visat att det finns olika sätt att tolka Lilla Hjärtat. De flesta har läst henne så som det var tänkt, som en positiv, stark och egensinnig figur – en förebild. Men det finns också personer som läst henne negativt. Hon har blivit tillskriven en rad egenskaper som har inneburit att hon – och jag – har blivit förknippad med åsikter och en människosyn som jag inte kan relatera till och definitivt inte vill associeras med.

Jag har tagit till mig av den konstruktiva kritik som förts fram, men även tagit illa vid mig av den bitvis hårda ton och de anklagelser som har riktats mot mig som författare och tecknare.

Jag har också kommit fram till att de negativa associationerna kring Lilla Hjärtat riskerar att skymma Brokigas budskap om mångfald. Så även om jag älskar Lilla Hjärtat lika innerligt som alla de andra brokiga, har jag beslutat mig för att inte teckna just henne mer, vilket känns sorgligt.

Att Lilla Hjärtat har upplevts som stötande och att det finns dem som känner sig sårade av hennes utseende är något jag beklagar. Det var det sista jag ville. Avsikten har hela tiden varit det motsatta, att skapa en stark förebild – en hjältinna. Jag har alltid hoppats att de brokiga skulle leda till samtal och diskussioner bland dem som läser böckerna. Diskussioner om att få vara olika och ändå lika, för vi är alla lika olika – oavsett ålder, kön och hudfärg. Ingen är sitt utseende.

Jag slutade teckna Lilla Hjärtat i somras, då arbetet med filmen var slut. Mitt beslut att inte ha med henne i framtida produkter, böcker och filmer är baserat på de mer nyanserade röster som varit kritiska mot Lilla Hjärtat. Böckerna där Lilla Hjärtat förekommit, kommer på mitt initiativ inte att säljas från förlaget längre.

Nu vill jag hitta tillbaka till berättarglädjen. De brokiga får fortsätta att stöka och leva om, överraska och utmana – utan Lilla Hjärtat.

Stina Wirsén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".