Svensk filmare "icke önskvärd" i Nicaragua

2:05 min

Den svenske dokumentärfilmaren Peter Torbiörnsson får inte återvända till Nicaragua. Den prisbelönte regissören har förklarats persona non grata i landet, sedan hans senaste film "Nicaragua - sista kapitlet", visats där.

Kulturnytt har tidigare berättat om att filmen visats för fulla hus. Den handlar om hur Torbiörnsson 1984 utnyttjades av sandinisterna för att placera en bomb hos en motståndare, en bomb som dödade tre journalister och skadade över 20.

Peter Torbiörnsson har ett långt och intensivt förhållande med Nicaragua. Redan innan sandisternas seger mot Somoza i juli 1979 hade han gjort sin första dokumentärfilm därifrån och dessutom lämnat unika rapporter i Sveriges radio.

Under åren som följde gjorde Peter Torbiörnsson en rad uppmärksammade filmer från Nicaragua baserade i den lilla byn San Fernando i dom norra delarna av landet.

Andra utländska korrespondenter i Nicargua var lite avundsjuka på honom för hans goda kontakter med sandinisternas ledare…hans filmer brukade visas för dom på speciella privata visningar.

Men de goda relationerna hade en mörk sida.

1984 ombads Peter Torbiörnsson av kubanska rådgivare som arbetade på det nicaraguanska inrikesdepartementet att ta med sig en dansk fotograf när han skulle besöka den legendariske Eden Pastora, comandante Cero, som då blivit sandinistledningens motståndare.

Den danske fotografen var, visade det sig, inte alls dansk utan medlem i den argentinska gerillagrupper ERP som hade ett intimt samarbete med sandinisterna.

Peter Torbiörnsson insåg att den påstådde danske fotografen var en sandinistisk spion.

Men han kunde aldrig föreställa sig att han skulle utlösa en bomb mitt under den presskonferens som Eden Pastora organiserat i sitt läger på gränsen mellan Nicaragua och Costa Rica för en mängd utländska journalister.

Peter Torbiörnsson senaste film "Nicaragua - det sista kapitlet" är en uppgörelse inte bara med sandinisterna, utan med hans egen roll i bombattentatet.

Men Torbiörnsson pekar också ut sandinistiska ledare och indirekt även dagens nicaraguanska president Daniel Ortega.

När filmen tidigare i år visades i Nicaragua blev den en enastående publiksuccé. Ingen dokumentärfilm har haft så stor publik i Nicaragaua.

Men nu får alltså Peter Torbiörnsson, vars hustru är nicaraguanska och bor i Managua, inte längre komma in i landet.

"Nicaragua - det sista kapitlet" kommer att visas i SVT den 9 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista