Syrisk film diskvalificerad på Kairos filmfestival

Den syriska filmen "Al Asheq" har diskvalificerats från att delta i Kairos filmfestival i kategorin mänskliga rättigheter. Filmen drogs tillbaka från festivalen när det uppdagades att både regissören och huvudrollsinnehavaren stödjer Syriens president Bashar al-Assad.

Talespersoner för Kairos internationella filmfestival bekräftade på måndagen att filmen "Al Asheq" inte kommer att visas när festivalen startar på tisdag. Filmen, som skulle ha tävlat i kategorin mänskliga rättigheter, diskvalificeras på grund av filmmakarens uttalade stöd för Syriens president Bashar al-Assad, skriver tidningen Ahram online.

Festivalens ledning ska inte ha känt till regissörens stöd för den syriske presidenten när filmen lämnades in, men ledningen ska ha valt att diskvalificera filmen när det blev känt att regissören Abdul Latif Abdul Hamid stödjer Bashar al-Assad, skriver tidningen.

Över 40.000 människor beräknas hittills ha dött i striderna mellan den syriska regeringsarmén och rebellerna, och ännu finns inget slut på våldet i sikte. Bashar al-Assad har meddelat att han inte kommer att lämna Syrien frivilligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".