Elton John och Ai Weiwei. Foto: Scanpix.

Elton John hyllade Ai Weiwei i Peking

SR:s korrespondent David Carlqvist rapporterar.
0:50 min

Det gick ett chockat sus i publiken på Elton Johns konsert i Peking igår. För han tillägnade spelningen den kinesiske regimkritiske konstnären Ai Wei Wei, som har blivit internationellt känd för sin kamp mot sociala orättvisor i Kina.

Publiken reagerade med ett chockerat mummel när Elton John sa att han dedikerar konserten till Ai Weiwei. För i det hårt myndighetskontrollerade Kina är den världskände konstnären Ai Weiwei ett känsligt ämne. Han har nämligen blivit en av Kinas mest kända politiska dissidenter.

Ai Weiwei använder ofta sina konstverk för att belysa problem i Kina och rikta kritik mot regeringen i Peking. I fjol hölls han fängslad i tre månader och han är förbjuden att lämna Kina.

De kinesiska myndigheterna kontrollerar ofta utländska artisters live-uppträdanden hårt. Artisterna måste bland annat lämna in en lista på vilka låtar de vill spela och få dem godkända av myndigheterna innan uppträdandena. 

Kontrollerna skärptes 2008 efter att den islänska artisten Björk plötsligt ropat ”Tibet, Tibet” under en konsert i Shanghai. Det återstår fortfarande att se om, och i så fall hur, myndigheterna kommer att reagera på Elton Johns utspel igår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".