Newcastle kan slopa alla bidrag till konstvärlden

Framgångsrik teater kommer att förlora cirka 6 miljoner kronor om året.
2:38 min

Som Kulturnytt tidigare rapporterat drabbar finanskrisen kulturen hårt i Storbritannien. I Newcastle i nordöstra England planerar staden att stoppa alla bidrag till konstvärlden.

Bland annat ska man stänga tio bibliotek under tre års tid och den framgångsrika teatern Theatre Royal kommer förlora mer än 600 000 pund om året, cirka 6 miljoner kronor. Det motsvarar cirka 6,5 procent av teaterns omsättning.

Teaterdirektören Philip Bernays tycker att beslutet är vansinnigt eftersom Newcastle under de senaste decennierna har förändrats från en ren industristad till en stad med ett rikt kulturliv och många olika inkomstkällor.

– Det är fullständig galenskap. Newcastle har investerat tiotals miljoner pund i kulturen de senaste 20-25 åren och det är vansinnigt att slänga bort den satsningen nu, säger han.

Det som kulturen gjort är att ge Newcastle en känsla av plats - förutom att man för varje pund som kommunen satsar på kultur, får igen fem pund säger Philip Bernays.

Nyligen rapporterade The Guardian om en undersökning som visar att de värsta nedskärningarna vad gäller statens bidrag till kommunerna har drabbat traditionellt fattiga och Labourstyrda kommuner i norra England och i vissa delar av London, medan rika kommuner, ofta Torystyrda, har fått betydligt mindre sparkrav per invånare.

Sättet som de kommunala bidragen fördelas på har sedan tidigare blivit hårt kritiserat för att det är förlegat. Och Philip Bernays tycker att de här siffrorna pekar på en enorm orättvisa.

– Det verkar som att de konservativa områden gynnas av detta och det är fruktansvärt orättvist, säger han.

Förutom teaterscenerna kommer också 10 av 18 bibliotek att stängas i Newcastle under en treårsperiod. Hittills har runt 150 bibliotek fått stänga i Storbritannien, 10 procent av bibliotekarierna har förlorat jobbet och öppningstiderna har minskat med tusentals timmar. Författaren Alan Gibbons driver en kampanj mot biblioteksnedskäningarna och han tycker precis som Philip Bernays att regeringens sparpolitik är vansinne.

– De är knäppgökar. Kulturen är både ett sätt att förvalta Storbritanniens kulturarv, och en mycket effektiv inkomstkälla, säger han.

De kreativa och kulturuella sektorerna är centrala inkomstkällor i Storbritannien säger Alan Gibbons.

På Theatre Royal i Newcastle vet Philip Bernays inte i dagsläget var han ska spara in de 600 000 punden.

– Vi har inget svar på det idag, säger han.

Kulturnytt har sökt kulturminister Jeremy Hunt och Ed Vaisey för en kommentar men utan att få någon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".