Gud "grillas" i svensk kyrka

1:38 min

För första gången nånsin grillas Gud i en svensk kyrka. På måndagskvällen kommer bland andra komikern Magnus Betnér vara en av de som "roastar Gud", det vill säga förolämpar och hyllar föreställningar om Gud i S:t Johannes Kyrka i Malmö. Hela idéen tar sitt avstamp i punkklassikern "Häng Gud" av Ebba Grön och Guds talan förs av biskop emeritus Lennart Koskinen.

Universitetsprästen i Malmö, Kent Wisti, var den som fick idéen om att grilla Gud. I en kyrka.

– Det här kan vara något av det mest geniala jag någonsin har tänkt, men det kan också vara det mest korkade jag någonsin tänkt, säger han.

"Gud är facist, Gud är rasist" sjunger Joakim Thåström i Ebba Gröns "Häng Gud" från 1979 – en låt präst Kent Wisit - menar skulle kunna vara en underrubrik för kvällens roast, grillning eller humordomstol.

Det handlar inte så mycket om att förolämpa Gud som att driva med våra föreställningar kring hen och om leken som ett sätt att kanske rent av växa i sin tro:

– Det finns ett spekatakultärt drag, nåt flamsigt, något som är ren underhållning. Sedan finns det flera nivåer, ner till den allra djupaste teologiska dogmatiken, men också den djupaste själavården om människan och hennes relation till Gud.

Roast bygger ju på att personen som förolämpas ska finnas i samma rum, hur har ni tänkt kring det?

– Vi tror att Gud är närvarande, men vi är ovana vid att hen svarar på det sätt som passar i genren roast. Gud har skickat en ställföreträdare, Lennart Koskinen som kommer med en reply, förklarar Kent Wisti.

Förutom Magnus Betnér så medverkar bland andra Ann Heberlein, författare och doktor i etik.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista