1 av 4
Augustpriset till Ulrika Nettelblad för Route 66. Utdelare Daniel Espinosa. Foto: Scanpix
2 av 4
Göran Rosenberg tar emot Augustpriset för Årets skönlitterära bok. Foto: Scanpix
3 av 4
Ingrid Carlberg vann årets svenska fackbok med Det står ett rum här och väntar på dig... vid Augustgalan. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix
4 av 4
Nina Ulmaja vann Augustpriset för årets barn- och ungdomsbok med 'ABC å allt om D'. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix

Här är Augustprisvinnarna 2012

"Det här har varit boken jag skulle skriva"
1:22 min

På måndagen gick årets Augustgala av stapeln. Årets skönlitterära pris gick till Göran Rosenberg och boken "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz". Boken är en personlig historia om författarens far som överlevde förintelsen men inte det svenska samhället.

Göran Rosenberg har vetat i flera år att en gång måste han skriva boken om sin pappa, som tog livet av sig när Rosenberg bara var elva år gammal.

– Det här har varit boken jag skulle skriva, det har jag vetat om i 30 år. Inte att jag skulle klara av att skriva den utan att jag skulle försöka, men det tog så lång tid innan jag kände mig mogen att göra det, säger Göran Rosenberg.

Augustpriset är bokbranschens eget pris och har delats ut sedan 1989. Nästan 800 personer hade samlats i Stockholms konserthus för att sätta författarna i centrum. Och det kan behövas för en bransch som just nu famlar efter att hitta den rätta vägen att anpassa sig till konkurrensen från e-böcker.

Till årets bästa fackbok utsågs Ingrid Carlbergs biografi "Det står ett rum här och väntar på dig", som handlar om diplomaten Raoul Wallenberg

Priset för årets bästa svenska barn- och ungdomsbok gick till Nina Ulmaja som skrivit boken "A B C å alt om D" - en överraskande beskrivning om alfabetet.

Vinnarna får vardera 100 000 kronor men Göran Rosenberg var lite osäker på vad pappa skulle tyckt.

- Han skulle nog varit rätt nöjd, men jag vet inte vad han skulle ha tyckt om boken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".