SVT: Dannys uttalande kan skada oss

På tisdagen uppdagades det att Danny Saucedo, som ska leda Melodifestivalen, pratat om "svartingar" i en video på Youtube. Och förra veckan bloggade Gina Dirawi om en antisemitisk bok. Kulturnytt ringde upp SVT för att höra hur man ställer sig till programledarnas uttalanden.

– Jag tror inte att det kommer att påverka Melodifestivalen. Däremot så tycker vi att det är allvarligt, och det har lett till att vi har haft direkta diskussioner med de här personerna för att säkerställa att det verkligen är så att de omfamnar de grundläggande värderingar som man måste ha när man är programledare på SVT. Det vill säga tro på begreppet alla människors lika värde och de demokratiska värderingarna. Och det är vi egentligen inte oroliga för, säger Peter Nyrén, programbeställare för underhållning på SVT till Kulturnytt.

Kan förtroendet för SVT som helhet som medieföretag få sig en törn av den här typen av uttalanden som Danny gjort, eller blogginlägg som Gina gjort?

– Jo men visst kan det göra det, och det är en del utav det som gör att vi tar upp och diskuterar igenom de här frågorna. Det är inte så att vi bara accepterar och slätar över. Ska man representera Svt och också ställa sig på den stora scenen i vårt största uderhållningsprogram kommer det med på köpet att man blir en förebild och hamnar i fokus. Och då ska man vara en bra representant, säger Peter Nyrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".