Lars Norén är mottagaren av Sveriges Radios lyrikpris 2012.

Lars Norén får Sveriges Radios lyrikpris 2012

4:08 min

Sveriges Radios lyrikpris 2012 tilldelas Lars Norén. Lars Norén själv tycker att "det är ganska förfärligt att få det här fina priset".

2012 års mottagare av Sveriges Radios lyrikpris är lyrikern och dramatikern Lars Norén. Han föddes 1944 i Stockholm och debuterade 1963 med diktboken "Syrener, snö".

1973 debuterade Lars Norén som dramatiker med pjäsen "Fursteslickaren" på Dramaten, och han blev snabbt en av Sveriges mest betydande pjäsförfattare. Lars Norén har varit konstnärlig ledare för Riksteatern och Folkteatern i Göteborg.

Noréns senaste diktsamling "Hjärta i hjärta" kom ut 1980. Lars Norén vill inte ställa upp på varken intervju eller offentligt överräckande av priset, men svarar via mejl att:

"Det är ganska förfärligt att få det här fina priset eftersom alla mina ansträngningar sedan 1978 har gått ut på att komma så långt bort från poesin som det bara är möjligt. Då blir man kanske poet igen. Tack!"

Sveriges Radios lyrikpris har delats ut sedan 1958. Det första priset gick till Nelly Sachs som senare fick Nobelpriset. En annan Nobelpristagare som fått priset är Tomas Tranströmer. Prissumman ligger på 30 000 kronor och delas ut under firandet av Dagens dikt 75 år, som äger rum på Moriska Paviljongen i Malmö.

Läs mer om Sveriges Radios äldsta program här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista