Kinas historiska byggnadsverk ställs inför ett oväntat hot - restaurering. Foto: Scanpix.

Kinas kulturarv restaureras till spillror

Myndigheterna har gått för långt i sin iver att putsa upp.
2:00 min

I Kina kräver många arkeologiska experter nu att lagarna skärps för att skydda landets hårt ansatta kulturarv. För trots lagstiftningen som funnits i 30 år som ska skydda kulturarvet så har många historiska byggnader rivits för att ge plats åt motorvägar och nybyggda hus.

Kinas så rika kulturarv har det gångna århundradet fått utstå många och svåra prövningar. Först revolution och krig fram till 1949, sedan kommunism, planekonomi och kulturrevolution till 1976. Och nu senast mer än 30 år av sällan skådad ekonomisk tillväxt och urbanisering.

Idag rivs gamla gränder, så kallade hutonger, överallt runt om i Kinas städer för att bereda plats åt vägar, bostadshus, shoppinggallerior och bankpalats. Men Kinas historiska byggnadsverk har även kommit att ställas inför ett annat, något mer oväntat hot - restaurering. Runt om i Kina har myndigheterna nämligen faktiskt börjat inse att det finns ett visst värde i de gamla templen, hutongerna och stadsmurarna. Men ofta är behovet av restaurering stort.

Myndigheterna har därför i sin iver att putsa upp byggnadsverken - inte minst för att kunna tjäna pengar på turism - gått för långt. Ofta rivs de gamla husen helt för att därefter byggas upp på nytt. Samma öde har även drabbat delar av kinesiska muren. Det ser fint ut, men det är knappast äkta vara, så att säga.

Enligt en statlig undersökning nyligen har fler än 40 000 historiska byggnadsverk försvunnit de senaste trettio åren, och mer än hälften av dem ska ha rivits på grund av olika byggnadsprojekt. Men det här är officiella uppgifter, den verkliga siffran är förmodligen högre.

Allt fler röster börjar nu att höjas i Kina om att rivandet och sönderrestaurerandet måste upphöra. Inte minst har många bland befolkningen börjat att uttrycka sitt missnöje på de kinesiska twitterliknande mikrobloggarna. Och många arkeologiska experter kräver nu tuffare lagstiftning, och att polisen agerar hårdare för att upprätthålla de lagar som faktiskt finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".