Disney klipper bort dockor ur Kalle Ankas jul

0:46 min

Inför den traditionsenliga visningen av Kalle Anka på julafton har Disney har beslutat sig för att klippa bort några sekvenser. Det handlar om tre dockor i "I jultomtens verkstad" som Disney anser speglar de negativa stereotyper som på 1930-talet användes för att förlöjliga hudfärg och religionstillhörighet.

Det är en svart docka som kommer ned till jultomten i hans verkstad och får ett OK i baken, en äldre man i skägg i grön frack som gör en kosackdans och som kan uppfattas som en judisk karikatyr, samt en ljuslockig docka som har klippts bort.

Linda M. Andersson på Disney skriver i mail till Kulturnytt att "några av de dockor som nu tagits bort har också varit borta under tidigare perioder – så vad man betraktar som den traditionsenliga versionen av detta program brukar variera lite mer under vilken period man sett programmet mest."

Sveriges Television har själva ingen rätt att ändra i Disneyfilmerna
- Vi har precis kollat våra avtal och SVT har ingen rätt att klippa själva i programmet, säger Stephen Mowbray, chef för SVT:s Programinköp.

Rasistiska stereotyper har ju diskuterats i Sverige på sistone, kan man se som att Disney löser ett problem åt SVT?

- Jo, man kan säga så, men deras bild är global. De tänker inte särskilt på Sverige. De leverar samma program världen över.

Måns Hirschfeldt

Kulturnytt
mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista