Morgensterns fotografier visar krisens fasader

2:28 min

Den amerikanska fotografen och filmskaparen Eve Morgenstern har på uppdrag av den amerikanska centralbanken dokumenterat fastighetskrisens följder i USA. Det ledde till det fotografiska projektet ”Krisens fasader” – en utställning kring övergivna bostäder i spåren av den ekonomiska krisen. Utställningen visas nu på Bildmuseet i Umeå och Kerstin Berggren har träffat konstnären.

– Den amerikanska drömmen är så förknippad med att äga ett hem, och det har fått alla att tänka över vad den amerikanska drömmen egentligen är, säger Eve Morgenstern.

Eve Morgensterns stora, knivskarpa och suggestiva färgfotografier av övergivna amerikanska hus blir som dödsannonser över en sprucken tillvaro. Hon har med sin kamera åkt runt till Oakland, Detroit, Miami, Las Vegas, Denver med flera ställen och dokumenterat ett brutalt uppvaknande ur den amerikanska drömmen.

– Så fort människorna flyttat ut kommer banken och sätter upp plywood för fönstren, husvärdet sjunker som en sten och brottsligheten och vandalismen ökar. Allting skvallrar om ett liv som har krackelerat, säger Eve Morgenstern.

När jag betraktar hennes bilder är det nästan som att jag hör röster från en kanske lyckligare tid. Men nu är allting tyst bakom plywoodskivorna. Jag inser än en gång konstens kraft - Eve Morgensterns fotografier säger mer än tusen ord om den ekonomiska krisen och bolånekraschen i USA och dess följder .

– Krisen tvingar oss att omvärdera hela vår tillvaro. Vi måsta tänka på ett helt nytt sätt när det gäller pendling, bilar, bensinpriser och följderna för miljön, säger Eve Morgenstern.

Utställningen pågår  till den 10 februari.

Kerstin Berggren

Kulturnytt
kerstin.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista