Ulf Nilson. Arkivfoto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Expressen-krönikör skrev i antimuslimsk tidning

Expressen-krönikören Ulf Nilson är i hetluften. Han är en av kvällstidningens riktiga veteraner, men nu har han låtit publicera en krönika i den antimuslimska tidningen Dispatch International. En publicering som försvaras av Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Ett av Expressens tyngsta namn, veteranen Ulf Nilson, har publicerat en krönika i den islamfientliga tidningen Dispatch Internationals webbutgåva. Chefredaktör för den svenska utgåvan av tidningen är Ingrid Carlqvist som väckt uppseende med hårda uttalanden om islam och muslimska invandrare. Dispatch International har liknat islam vid nazismen och ser den religionen som det största hotet sedan andra världskriget.

– Det är ett misstag av mig, säger Ulf Nilson till TT Spektra. Jag hade inte riktigt klart för mig vad det var för en jävla publikation, då hade jag inte gjort det.

Varför har du då skrivit i tidningen?

– Jag fick en förfrågan om jag kunde skriva och som frilans, som man är numera, så tar man alla chanser man får. Men jag menar att det var dumt av mig, jag borde ha undersökt det bättre. Det kommer inte att hända igen, det är allt jag kan säga.

Jonathan Leman, reporter på tidningen Expo, är kritisk till Ulf Nilsons medverkande i tidningen.

– Att ett etablerat namn som Ulf Nilson medverkar i tidningen skänker tidningen och den internationella antimuslimska miljön som Dispatch International är en del av legitimitet, säger han och fortsätter:

– Med tanke på Expressens historia och profil så är det egentligen förvånande att Ulf Nilson medverkar i sådana sammanhang, men å andra sidan har han tidigare skrivit texter som rimmar illa med Expressens uttalade antirasistiska grund.

På Twitter höjdes igår kväll flera kritiska röster till att Ulf Nilson skrivit för Dispatch International och samtidigt är krönikör i Expressen.

Expressens chefredaktör Thomas Mattson försvarar i ett blogginlägg Ulf Nilsons krönika:

"Jag tycker att det viktigaste är v a d som trycks. Bröt det mot lagen? Nej. Var det ett pressetiskt övertramp? Nej. Var det ens anstötligt? Nej. Så: den som då ändå vill stoppa Ulf Nilson från att skriva detta i Dispatch International är följaktligen ute efter att; 1) Stoppa en specifik skribent. 2) Stoppa en tidning."

Journalisten, författaren och tidigare ledarskribenten på Expressen Isobel Hadley-Kamptz svarar på Twitter: "Vad säger alla ni kloka Expressen-skribenter? Att det här är vad tidningen sjunkit till? Att det bara är pöbeln som är emot rasism?"

Fakta: Dispatch International

  • Ansvarig utgivare och chefredaktör för svenska utgåvan av Dispatch International är Ingrid Carlqvist. Finns även i dansk, tysk och engelsk utgåva.
  • I nätupplagan jämförs det "post-demokratiska" Sverige med "andra totalitära stater".
  • Statsminister Fredrik Reinfeldt påstås använda "massinvandringen" som ett "redskap i en politisk maktkamp, som ska säkra den härskande elitens eviga kontroll".
  • Manifestationerna i Sverige till minne av offren för nazistpogromen Kristallnatten i Tyskland 1938 beskrivs som "en tummelplats för bögar, lesbiska, muslimer och vänsteraktivister".
  • Efter regeringens och Miljöpartiets överenskommelse om sjukvård för papperslösa varnade tidningen för att "Sverige kan bli en hiv-magnet".

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista