Hatet växer sig allt starkare på nätet

1:47 min

En ny undersökning publicerad på sajten Ajour visar att rasistiska kommentarer på nätet blivit allt grövre den senaste tiden. Och även journalister som påpekar detta blir hotade. Journalisten och författaren Cristoph Andersson tror att den hotfulla jargongen bara kommer att bli värre.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg blev varse om näthatet strax före jul. Efter att hennes redaktion granskat flera högerextrema sajter blev hon dödshotad och tvingades lämna sin lägenhet.

Och senast journalisten Katarina Mazetti som blev hotad både på nätet, per telefon och i sin bostad, efter att hon skrivit en krönika som bland annat upplyste om att flera av våra svenska traditioner ursprungligen är från andra länder.

– Det ringde mycket folk som sen var tysta i luren och det kom även folk och bankade på fönstren på natten, säger Katarina Mazetti som tycker situationen är bisarr. Det var ju bara en ganska snäll liten krönika som handlar om hur det är att vara svensk egentligen, säger hon.

Anonyma kommentarer och hot på näten är inget nytt. Men en undersökning publicerad på sajten Ajour.se visar att de rasistiska kommentarerna blivit grövre den senaste tiden. Författaren och journalisten Christoph Andersson som bland annat skrivit boken "Från gatan in i parlamenten - om extremhögerns väg till politisk makt" tror inte att hoten kommer upphöra.

--Jag tror snarare att det kommer att bli värre och att hoten kommer att öka i omfattning.

Christoph Andersson menar att det i dag finns en acceptans för högerextrema yttringar och rasism i det svenska samhället som inte fanns för tio år sedan. Det gör att de personer som ägnar sig åt hat på nätet kan känna sig ganska trygga.

– Konsekvenserna blir i värsta fall att journalisterna inte vågar granska de här frågorna, och det är precis vad näthatet syftar till, att tysta kritikerna.

Hannes Fossbo Jonatan Järbel

Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista