Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Kerstin Brunnberg anklagas för jäv

0:56 min

Kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg sitter i styrelsen för den den antirasistiska tidskriften Expo. Samtidigt är hon ordförande för Kulturrådet som delar ut pengar till tidningen. Under tiden som hon har suttit på de två stolarna har Kulturrådet delat ut 400 000 kronor till Expo.

- Det känns alldeles förträffligt att man ställer frågan om det här. Det är väl alldeles utomordentligt bra, säger Kerstin Brunnberg.

Kerstin Brunnberg har suttit på två stolar samtidigt sedan 2011. Men hon anser inte att hon varit jävig, eftersom hon inte varit med när beslutet om pengar till Expo togs.

Numera är det bara kulturtidskrifter som kan få pengar av Kulturrådet, något som gjort att flera tidskrifter blivit utan stöd eftersom de inte ansetts innehålla tillräckligt mycket kultur. Men Expo har fortsatt att få stöd. Kerstin Brunnberg säger sig inte heller ha någonting med den gränsdragningen att göra.

Nu ska Kerstin Brunnberg fundera på om hennes två uppdrag skadar Expo. I så fall kan hon överväga att lämna tidningens styrelse.

- Jag ska faktiskt fundera på det. Men eftersom jag har fattat beslutet en gång tänker jag nog inte brådstörtat fatta ett nytt beslut, utan tänka igenom det, säger Kerstin Brunnberg.

Morris Wikström
morris.wikstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista