Fansen utan ersättning i Aviciis crowdsourcing

Bidragsgivarna ger upp sin eventuella upphovsrätt
3:00 min

Idag gick den första deadlinen ut för bidrag till den svenska stjärn-DJ:n Aviciis nya låt. Avicii testar så kallad crowdsourcing.

Crowdsourcing är när man bjuder in allmänheten att bidra till ett visst projekt, och det är troligen första gången det händer att en världsartist skapar en låt på det här sättet globalt. I Aviciis fall handlar det om musikaliska bidrag till en ny låt. Drygt 3000 personer i 140 länder har skickat in drygt 6000 melodiska bidrag, men för att få ladda upp ett bidrag måste man avsäga sig alla rättigheter till det om det blir utvalt.

DJ:s lånar hejvilt från varandra och andra och skapar ny musik, och frågan om vem som har gjort vad i en låt kan vara svår att avgöra, men i Aviciis stora hit "Levels" till exempel är ett bärande element tydligt: utdraget ur "Somethings got a hold on me" med Etta James.

Idag är det vanligt att ett verk har flera upphovsmän. Det kan upphovsrättsorganisationen STIM intyga. Intäkterna för verket fördelas enligt avtal mellan alla inblandade, och nu har Avicii alltså en ny låt på gång. En låt som ska skapas med hjälp av vem som helst i hela världen.

Per Sundin är chef i Sverige för världens största skivbolag Universal, som ger ut Aviciis musik, och han berättar att de diskuterar nya koncept hela tiden:

- Och det här var ett koncept som dök upp när vi satt och pratade om nya möjligheter i världen, vad som händer, med crowdsourcing som utgångspunkt, säger han.

Efter melodiska bidrag samlar de nu in basgångar under en vecka, följt av rytmer en vecka och så vidare, och efter varje vecka presenterar Avicii tre favoriter som man kan rösta på. De första tre läggs upp på hemsidan redan idag, men hur har han hunnit lyssna på de drygt 5000 melodiska bidrag det handlar om enbart efter första veckan? Det finns ett team som hjälper honom, svarar Sundin.

- Som du förstår kan Avicii inte lyssna på alla 5000, det är omöjligt.

På Aviciis hemsida ligger en snutt med harmonik som utgångspunkt för bidragen vilket innebär att Avicii har satt en slags ram för skapandet.

- Dessutom kommer han att välja ut de låtar som är med tillsammans med alla som röstar. Han kommer att producera själva låten i slutänden också, säger Per Sundin.

Låten kommer också att ägas av Avicii och hans bolag. Den som vill ladda upp ett bidrag måste avsäga sig rätten till bidraget om det blir en del av låten. Skälet är att slutresultatet kan komma att ha bidrag från en 40-50 personer och det kan vara svårt att avgöra vem som har gjort vad, säger Sundin.

De vars bidrag blir utvalda kan heller inte vänta sig några pengar.

- De som bidrar kommer att få sina namn nämnda men istället för att skicka ut pengar till dem kommer vi att skicka pengar till House for hunger, ett projekt som hjälper personer som har problem att få mat för dagen.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".