Nuclear Waste Encapsulation and Storage Facility, Cherenkov Radiation Hanford Site, U.S. Department of Energy. Foto: Taryn Simon Courtesy Gagosian Gallery

Taryn Simon på Hasselblad Center

2:05 min

Det var USA:s sökande efter massförstörelsevapen och hemliga platser efter terrordåden 11 september som fick fotografen och konstnären Taryn Simon att börja söka efter det dolda och okända i hennes eget land.

Det kan se ut som en serie ganska innehållslösa bilder - odramatiska utan laddning, i bästa fall kryptiska. En kantig plastflaska flaska med genomskinligt innehåll; fyra orangea och en gul kabel som löper utmed en vägg och försvinner ner i ett golv; svarta cylinderformade pjäser inbäddade i ett glödande blått sken.

Det är först när man läser den stramt beskrivande informationstexten vid sidan som bilden plötsligt osäkras.

Vi får veta att plastflaskan innehåller levande HIV-virus, fotograferad i HIV-forskningslaboratoriet på Harvard medical school. De orangea och den gula kabeln visar sig vara transatlantiska undervattenskablar som i samma ögonblick förmedlar 60 miljoner röstsamtal mellan USA och Europa. De cylinderformade pjäserna är kärnavfall fotograferat i USA:s mest radioaktivt förorenade anläggningar, det blåa skenet - dödlig radioaktiv strålning.

I en skenbart vetenskaplig och objektiv ton för Taryn Simon register över platser dit få amerikaner har tillträde. Det handlar om säkerhet och våld, om forskning och liv och död, om religion, om människan och naturen - det blir en förteckning över mänsklighetens ständiga, men många gånger fåfänga, försök att skaffa sig kontroll över sin omgivning.

Taryn Simons index över det dolda och okända blir en inventering av platser som trots, eller kanske tack vare, sin otillgänglighet, har blivit bärande teman i den amerikanska mytologin - ett finger på de laddade punkter som blivit oundvikliga kapitel i berättelsen om ett USA i början av tjugohundratalet.

Eskil Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista