Vilks ställer ut rondellhundar i Malmö

Publicerat onsdag 20 februari 2013 kl 09:29
Allt är en del av konstverket menar Vilks. Foto: Linus Sundahl-Djerf / SCANPIX
1 av 2
Allt är en del av konstverket menar Vilks. Foto: Linus Sundahl-Djerf / SCANPIX
Galleristen Henrik Rönnquist. Foto: David Richter
2 av 2
Galleristen Henrik Rönnquist. Foto: David Richter

I sommar kommer Galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö att ställa ut Lars Vilks rondellhundar. Det är första gången på flera år som Vilks gör en större utställning. Galleristen Henrik Rönnqvist är inte rädd att uställningen kan uppfattas som provocerande.

Telefonen har gått varm hela förmiddagen hos galleristen Henrik Rönnqvist efter morgonens nyhet att hans galleri, Rönnquist & Rönnquist ska ställa ut Lars Vilks omstridda rondellhundar i sommar. Teckningarna kommer ingå i en utställning med totalt 25 verk av konstnären. Rönnqvist är inte rädd att uställningen kan uppfattas som provocerande.

I princip hela dagen Henrik Rönnqvist inbokad för intervjuer om utställningen. Många medier är det som vill prata med honom den. I går hade han möte med Polisen om säkerheten inför utställningen, och menar att han fått tillräckliga garantier för att kunna genomföra den. Själv säger han att han inte uppfattar vilks teckningar mohammedkarikatyrer.

Lars Vilks själv verkar ha en annan syn på utställningen.

- Nu skall det i alla fall göras ett försök att bryta isen och häva den censur som profeten åtnjuter som religionskritiskt undantag på grund av den starka brygd som kombinationen av skräck och rasism utgör, skriver Lars Vilks på sin blogg.

Skriv ut

Dela