Solidaritet med Pussy Riot på ettårsdagen

2:56 min

Det är på dagen ett år sedan det ryska konstnärskollektivet Pussy Riot framförde den här låten i en aktion i Kristi Frälsarkatedralen i Moskva. Tre av medlemmarna greps senare och dömdes i augusti förra året till två års fängelse för "huliganism motiverad av religiöst hat", något gruppen förnekar. Två av medlemmarna i Pussy Riot avtjänar just nu sina straff i fångkolonier. Under hela den här veckan pågår olika solidaritetsaktioner för Pussy Riot på olika platser i världen. Ett av de ryska band som tagit tydlig ställning i den i Ryssland infekterade Pussy Riot-debatten är elektronica-gruppen Barto. Kulturnytt fick tag på gruppen på resa i Indien där de just deltagit i en musikfestival.

- I Ryssland uppfattas Pussy Riot som en politisk grupp eller ett konstprojekt, inte som musik, säger Maria Liubitjeva, sångerska i gruppen Barto. Hon tror att det var därför som ryska musikkretsar inte var så snabba med att organisera solidaritetsaktioner när medlemmarna i Pussy Riot greps förra året.

Just Barto gick längre än de flesta andra ryska artister när gruppen slog sig ihop med rapparna i gruppen Katch och gjorde en låt som blandar textrader från Pussy Riots "Punkbön" med egna kommentarer om rättsfallet.

I videon till Bartos låt om Pussy Riot visas en rysk-ortodox präst vars tonårsdotter går ut på stan med den typiska Pussy Riot-masken, en färgglad rånarluva med hål för ögon och mun. Prästen i videon ber inför ett foto av Putin och byter till polisuniform när han jagar efter dottern. Maria Liubitjeva i Barto säger att gruppen fick en del problem efter att låten släpptes förra sommaren. Bland annat ställdes flera inbokade konserter in med kort varsel.

- Konsertarrangörerna hänvisade helt öppet till att Pussy Riot-fallet var så känsligt när de avbokade redan klara konserter med Barto, säger gruppens sångerska Maria Liubitjeva.

Barto har redan en historia av kontroverser med myndigheterna. Sommaren 2010 hoppade Liubitjeva upp på ett lastbilsflak under en demonstration i centrala Moskva och reciterade texten till Barto-låten "Gotov" ("Redo"). Den handlar om ett ungt radikalt par, revolutionsromantiker som bränner polisbilar om nätterna. Efter händelsen kallades Barto till förhör på den ryska polisens avdelning för bekämpning av extremism och under en period hängde hot om åtal över gruppen. Av de många som under den perioden stödde Barto öppet fanns Moskva-grenen av konstaktionskollektivet Voina. Flera av de kvinnliga medlemmarna i Voina var senare med och bildade Pussy Riot.

Maria Liubitjeva i Barto säger att det kan verka som om konflikterna kring Pussy Riot nu har lugnat ned sig i Ryssland. Men det är bara på ytan, tror hon. Konstnärer som är kritiska till makthavare förföljs dagligen utan att det skrivs en enda rad om det och missnöjet i samhället är inte mindre nu än tidgare.

- Jag tror inte att det slutar så här, jag är övertygad om det blir en protestvåg, säger sångerskan Maria Liubitjeva.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sverigesradio.se