"Cloud Atlas" av Wachowski & Tykwer

2:53 min

I dag går ett mastodontprojekt till film upp på biograferna i landet. "Cloud Atlas" heter den tre tilmmar långa filmen som är regisserad av trion Tom Tykwer, Lana Wachowski och Andy Wachowski, de två senare kända som upphovspersonerna bakom "Matrix", och den förre är för "Spring Lola". Filmen består av sex delar som alla utspelar sig i olika tider - från 1850- talet och långt in i framtiden. Bland skådespelarna syns flera Hollywoodstjärnor, bland annat Halle Berry och Tom Hanks. Filmen bygger på brittiske författaren David Mitchells roman med samma namn.

I filmen "Cloud Atlas" har filmmakarna gått ifrån den litterära förlagans kronologi och korsklipper hej vilt mellan de sex olika delar historien består av. Och vilka delar sen: vi har en advokat och en slav på en skonare i i Söderhavet nån gång på 1800-talet, ett par briljanta kompositörer i 1930-talets Storbritannien, en grävande reporter i 70-talets San Fransisco, en brittisk förläggarfars förlagd i nutid, ett dystopiskt framtidscenario några hundra år efter det och så slutligen en postapokalyptisk del där Tom Hanks vallar getter, pratar låtstasengelska och aktar sig för kannibaler.

Vad det handlar om? Vet inte säkert. Men det är mycket underhållande.

Tom Hanks spelar ungefär åtta roller och har lika många lösnäsor. Och det är inte bara Hanks, filmens upplägg är att den stjärnglänsande ensemblen med Halle Berry, Jim Broadbent, Hugo Weaving, Hugh Grant, Susan Sarandon med flera, alla spelar en salig blandning figurer i de olika historierna.

De spelar både över köns- och etnicitetsgränser för att peka på att vi alla människor, oavsett vem, var eller närifrån vi kommer är mer lika varandra än tvärt om. Och ja, så är det ju, men det är inte så vi har levt genom historien, så det blir lite för lätt. Och den röda tråden som löper genom filmens alla delar är också lite tunn. "Cloud Atlas" är en film som siktar högt och gapar efter svar på eviga frågor om vårt mänskliga väsen. Om makt och motstånd, om kärlek och konst, om den starke mot den svage. Det närmaste filmen kommer ett svar är att det handlar om den enskildes moraliska karaktär och att mer mod och godhet gör en bättre värld. Det väger också lite lätt.

Men med det inte sagt att detta tretimmarsmonster till filmepos är ett misslyckande. Tvärtom. För om man bortser från filmens höga anspråk filmen så är alla de olika figurernas äventyr både obehagliga och spännande, välspelade och roliga. "Cloud Atlas" erbjuder inte publiken någon intellektuell match, men väl ett gediget filmäventyr.