musikal

"Rock of ages" på Chinateatern i Stockholm

2:10 min

En av förra årets mest utskällda filmer, Rock of Ages med Tom Cruise som hårdrockstjärna på 80-talet, den återvände igår kväll till musikalscenen där den kom ifrån för tio år sen. På Chinateatern i Stockholm var det Skandinavienpremiär på Rock of ages med bland andra Joacim Cans, Kee Marcello och Johan Rheborg.

Filmen var verkligen usel - totalt humorbefriad och rent löjlig. Musikalen är absolut inget mästerverk, men den är ändå bättre - trots att man ibland önskar att de flesta sluppit säga de fåniga replikerna och göra det de är bra på. Musik.

Det ska alltså vara en skruvad lek med 80-talets hårdrockschabloner - pudelfrisyrerna, groupies, droger och gitarrgudar i parti och minut. Men man vill både driva med det här och hylla det samtidigt - och så många schabloner på tre timmar, ja, det blir ett svårslaget rekord. Ung kärlek, dryga fåntrattar till tyskar, slemma politiker och intelligensbefriade rockstjärnor. Alla är med i en berättelse om hur ett klassisk rockkvarter med en legendarisk rockklubb ska rivas...

Men Rock of Ages räddas av några saker. Det är smart scenografi med massor av filmprojektioner, ett riktigt tight rockband, explosioner, eldar och rockljus. Sen fungerar Johan Rheborg som en blandning av ståuppare och konferencier iklädd i nåt som ser ut som Farbror Barbro i uttvättade rockklubbskläder och med samma hår men grått och stripigt. Utan Rheborg - platt fall - ja, det finns förstås det här kvar - musiken.