Hilma af Klint. De stora figurmålningarna, nr 5. Foto: Moderna Museet, Albin Dahlström

Infekterad strid om af Klints arv

Samtidigt som konstnären Hilma af Klint lyfts fram stort på Moderna museet pågår en infekterad strid i stiftelsen som äger hennes verk.

Enligt Svenska Dagbladet ville den förre styrelseordföranden Johan af Klint donera hela samlingen till staten - utan att förankra förslaget i styrelsen.

Johan af Klint, som efter donationserbjudandet tvingades avgå från sin post, anklagar i en artikel i Dagens Nyheter å sin sida tre medlemmar i styrelsen för att vilja sälja valda af Klint-verk för att skapa ett antroposofiskt museum i Ytterjärna. Turerna inom stiftelsen har nu anmälts till rättslig prövning hos Förvaltningsrätten, polisen och justitieombudsmannen.

Moderna museets chef Daniel Birnbaum säger till SvD att museet inte har någon möjlighet att förvalta Hilma af Klint-samlingen åt staten. Den ekonomiska kostnaden för att lagra och konservera den gigantiska samlingen är allt för stor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista