Musikexportpriset till "Shellback"

Låtskrivaren och producenten Johan "Shellback" Schuster tilldelas regeringens musikexportpris för 2012. Han har etablerat sig internationellt på kort tid. Hardcore-bandet Refused fick hederspriset.

Shellback slog igenom för två år sedan och hade ifjol internationella framgångar för artister som Maroon 5, Pink, Taylor Swift, One Direction och Sean Paul. Han var tillsammans med kollegan Max Martin också trefaldigt nominerad inför Grammy-galan i USA tidigare i år, och den amerikanska musikbranschbibeln Billboard har rankat "Shellback" som den just nu hetaste musikproducenten i världen.

Bägge priserna delades ut av handelsminister Ewa Björling vid en ceremoni på regeringskansliet i Stockholm.

- Tack så mycket. Det här är väldigt overkligt, sade Shellback som framför allt ville tacka sin producentkollega Max Martin, "min mentor och skapare".

Vid fredagens ceremoni delades även ett hederspris ut till Umeås hardcore-stoltheter Refused.

- Vi började spela på 90-talet, under den socialdemokratiska eran och det är tack vare ABF och möjligheten att spela på fritidsgårdar som vi står här, sade bandet inför den moderate handelsministern.

Musikexportpriset ges till en artist eller grupp, låtskrivare eller producent som under året bidragit till svenska exportframgångar och hjälpt till att stärka bilden av Sverige i utlandet.

I fjol gick priset till housetrion Swedish House Mafia. Tidigare år har bland andra Mando Diao, Roxette, Benny Andersson och Björn Ulvaeus och Robyn tagit emot det.