Hilma af Klints arvtagare samlas i Lund

2:29 min

Konstnären Hilma af Klints arbetsmetod, att hon målade det som andar talat om för henne, är egentligen inte så främmande som man kan tro, från det arbetssätt som en del i dag verksamma konstnärer använder. Det menar i alla fall Lunds konsthall som nu gör en utställning med fem konstnärer vars arbetsmetod påminner om hennes.

En av dem är Carolus Enkell, finsk konstnär, som bidrar med sitt verk "Ljusets födelse", en serie på 8 bilder, som han verkligen inte hade en susning om vad som skulle bli resultatet när han satte sig för att arbeta.

– Jag hade gjort en massa annat, och så plötsligt kom det bara till mig. Ok nu gör jag detta. Jag tänkte bara intuitivt att nu ska jag försöka mig på en sådan här. Jag började med en svart cirkel och vad händer då? Jo, varifrån kommer ljuset och det där bygger upp sig själv.

Hur mycket är det andligheten som har styrt dig?

– Det är en bra fråga, jag vet inte. Jag kan inte tro att andligheten styr mig direkt, men jag har en kunskap om andlighet för jag är så intresserad av det. Så det finns kanske någonstans i mig, i ryggmärgen eller någonting. Men jag kan inte säga att när jag börjar jobba att jag skulle ha någon andlighet, utan det är någon inspiration, men inspiration är kanske en del av andlighet.

Ja, vad är egentligne inspiration? Hilma af Klint trodde att det var andar eller en andlig dimension som berättade för henne vad hon skulle skapa. Men teosofin var utbredd på hennes tid. Man kan ju fråga sig varför det idag finns arbetsmetoder som påminner om hennes i en tid när vi är så världsliga. Gertrud Sandqvist är curator.

– Kanske just därför. Jag tror att det finns många människor som känner att en helt och hållet rationell förklaringsmodell täcker bara vissa saker. Till och med Wittgenstein säger att det man inte kan tala om måste man tiga om, så det är väldigt lite vi kan tala rationellt om. Konstnärer har länge varit fascinerad av att se och uppfatta världen på andra sätt, och sedan finns det en aspekt som många konstnärer känner igen och det är detta med inspiration. Jag har frågat konstnärer många gånger hur de förhåller sig till detta och väldigt många säger att inget händer förrän de har hittat en viss ton, säger en del, en plats säger en del, andra säger en röst, andra säger en smak, andra säger en klang. Och allt det här är ju omskrivningar för att säga att om det inte är på en bestämd mental nivå så kommer inga bilder.

Utställningen öppnar fredagen den 22 februari. Den innehåller också en serie bilder av Hilma af Klint.

David Richter
david.richter@sverigesradio.se