Ohlson Wallin ber Silvia om ursäkt

1:10 min

Det var varit många turer kring konstnären Elisabeth Ohlson Wallins fotomontage Kungamiddagen, och kulmen kom när drottning Silvia nyligen PO-anmälde ett flertal tidningar för att ha publicerat bilden. Idag bjöd Ohlson Wallin in till presskonferens för att berätta sin version.

Det var knökfullt i Elisabeth Ohlson Wallins studio vid Hornstull i Stockholm, när hon berättade om sina känslor kring den omtalade Kungamiddagen. Montaget har väckt stor uppståndelse, både vid hovet och i media, och när Drottning Silvia PO-anmälde ett flertal svenska tidningar kände Ohlson Wallin att hon behövde berätta sin version av historien.

- Det har gått för långt när hovet går på tidningarna, och det är ju censur. Hovet är ute och cyklar, och det är smärtsamt att se, säger Ohlson Wallin.

Montaget föreställer kungen och hans närmaste vänner, ätandes pizza från en naken Camilla Henemarks kropp. Men uppståndelsen har främst kretsat kring att en drottning Silvia, sittandes på knä, sopar ett hakkors under mattan. Ohlson Wallin har under den senaste tiden fått stor förståelse för att drottningen tagit illa vid sig, just efter att hon sett hur hovet agerat.

- Jag är förvånad över att de handlar efter vad de kan göra, och att de går på tidningarna istället för att stämma mig, säger Ohlson Wallin och passar samtidigt på att be drottningen om ursäkt.

- Jag kan nu se drottningen mer om en privatperson, och skulle därför vilja be privatpersonen Silvia Sommerlath om ursäkt.

Men hon ångrar inte att hon publicerade bilden.

- Tack och lov så ångrar jag ingenting som jag gör, och det tog också ett år tills jag publicerade den här bilden för jag var tvungen att tänka så länge. Jag vet ju att man inte gör sådant här ostraffat.

Elina Perdahl/Kulturnytt

elina.perdahl@sverigesradio.se