Jamal Ali från Azerbajdzjan: "Eurovisionsfinalen var vår räddning"

2:40 min

Den azerbajdzjanske rapparen Said Aliyev sitter just nu i fängelse i tio dagar för våld mot polisman. Människorättsorganisationer i Azerbajdzjan säger att det verkliga skälet är en musikvideo på Youtube där Aliyev kritiserar trafikpolisen i Baku, värdstad för Eurovisionsfinalen förra året. Så medan en rad svenska artister förbereder sig för finalen i Melodifestivalen på lördag så har myndigheterna i Azerbajdzjan ökat trycket mot kulturarbetarna under det senaste halvåret. Kulturnytt har träffat en av de regimkritiska musiker som i samband med Eurovisionsfinalen förra våren lyckades fly landet.

- Vi hade en väldig tur att alltihop hände just före Eurovisionsfinalen, säger Jamal Ali, tidigare sångare i det azerbajdzjanska bandet Bulistan.

Han sitter i ett rum på en flyktingförläggning i Berlin. Under en utomhuskonsert i Baku våren 2012 fällde Jamal Ali kritiska kommentarer om Azerbajdzjans auktoritäre president Ilham Aliev. Bulistan-sångaren greps på plats och dömdes till tio dagars fängelse. - Hade det inte varit så stort intresse kring landet infor Eurovisionsfinalen hade jag kunnat få mellan fem och sju års fängelse för att ha förolämpat presidenten, säger Jamal Ali. I maj flög han till Tyskland där han fick politisk asyl men först skrev han en ny låt om förtrycket i Azerbajdzjan.

I videon till låten "Vermisel" backas Jamal Ali upp av musiker med säckar över huvudena, på ungefär samma sätt som han självbar en tyghuva när han misshandlades av polisen i fängelset. Men huvorna var inte bara en illustration till polisbrutalitet utan också för att övriga medverkande i videon inte ska kunna identifieras. - Det är svårt att få människor att ställa upp när sammanhanget är politiskt känsligt, säger Jamal Ali. Bara att hitta en studio att spela in i är ett stort problem i Baku.

- Vi hittade till slut en studio där de vågade låta oss spela in men bara efter midnatt, säger Jamal Ali från bandet Bulistan.

Under det senaste halvåret har situationen gradvis förvärrats för frispråkiga musiker, författare, teaterarbetare och journalister i Azerbajdzjan. Enskilda personer hotas och trakasseras för att till exempel musikvideor ska tas bort från internet eller böcker stoppas från försäljning. Jamal Ali är glad över att han fick asyl i Tyskland.

- I Azerbajdzjan är det omöjligt att vända sig till staten för att lösa problem eftersom staten är problemet och som medborgare känner man sig som ett föräldralöst barn, säger Jamal Ali.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sverigesradio.se