Afrikansk filmfestival i framkant

2:37 min

Afrikas äldsta och mest prestigefulla filmfestival heter Fespaco och finns i Ouagadougou - Burkina Fasos huvudstad och den 23:e upplagan öppnade i helgen.

How to steal two millions är en av Sydafrikas största succéer på senare år, den är en flinthård film noir som lämnar en hel del i övrigt att önska vad det gäller överbruk av klichéer som: Jack släpps ur fängelset han kommer gående mot grindarna som sakta glider isär, han går ut, vänder sig om, ser med avsmak på byggnaden, fimpar cigaretten och så en röst som berättar om hans liv och slutar med  det är en djungel  därute.  Men klicheerna till trots, historien är bra en klassisk undergångs film noir med föga happy end och debutregissören Charlie Vundla satt i publiken, stolt över att få öppna festivalen.

På frågan om han känner sig som del av en afrikansk film som ju ändå är temat för festivalen svarade han:

– Nej jag är del av sydafrikans film och jag ville göra något utan för stereotyperna. Inte något aids-drama, inte ett fattigdomstema nej denna coola film noir med svarta skådespelare som kör BMW och Merca var vad jag ville visa från mitt land, säger Charlie Vundla

Så Yema, den algeriska filmen av den kvinnliga regissören Djamila Sarahoui, det är kvinnotema här på Fespaco varje jury leds tex av en kvinna och man talkar ständigt om det i tal och texter, Cannes har mycket att lära. 

Yema är en poetisk vackert berättad historia om en mor i bergen vars son dödats och den andre sonen är islamistisk krigare – Yema är nästan språklös och kan påminna om ett Shakspeardrama med sitt familjetema och ond bråd död.   Yema och How to steal two millions två filmer fullständigt olika filmer och två bevis för hur stor denna kontinenet är.

Gunnar Bolin
gunnar.bolin@sverigesradio.se