Pjäs om evolutionen för skolbarn

2:08 min

Människans ursprung är utgångspunkten i Lucy, en nyskriven pjäs för mellanstadieelever, som har premiär imorgon.

"Människans ursprung är ännu en gåta, precis som mänsklighetens framtid, Vad skulle hända om det var möjligt att resa i tiden?"

Idén till en pjäs om evolutionen fick Christine och Charlie Åström från Lasse Bergs böcker om människans ursprung i afrikanska Kalahari, och hur gör man då en evolutionshistoria för barn?

– Det var det som var utmaningen, hur ska man kunna berätta om nåt vi inte vet svaret på: var kommer vi ifrån, vilka är vi och vart är vi på väg, säger Charlie Åström, som tillsammans med Christine Åström skrivit pjäsen.

Och båda aspekterna är lika viktiga, menar Charlie Åström, det som ligger bakom oss och det som ligger framför.

– Det finns ju en professor som heter Stephen Hawkins och han har en teori att allt vi gör är en förberedelse för att flytta härifrån.- Det blev också en viktig del av föreställningen, så Lucy från förtiden träffar Lucy från framtiden.

Pjäsen innehåller inte många ord, den bygger på ljus, ljud och av de två skådespelarna på scenen är den ena dansare och den andra har jobbat med fysisk teater. Och Charlie Åström brukar jobba på det sättet - snarare visuellt än textbaserat.

– Ja, jag växte ju upp med två döva föräldrar, jag har alltid varit fascinerad av hur människan uttrycker sig med kroppen, gillar både dans och teater, vill göra en fusion, jag vill inte göra dans med lite teater, eller teater med lite dans, utan vill få de två att flyta ihop. Tycker det är ett roligt sätt att berätta på, berättar inte med realism eller med text, utan man berättar på ett annat plan.

Och Lucy är sannerligen ingen realistisk tidsresa, 3,2 miljoner år skildras på normal lektionstid, det vill säga 40-45 minuter.

– Så evolutionen går väldigt fort i den här föreställningen, här går det undan, säger Charlie Åström.

Mia Gerdin
mia.gerdin@sverigesradio.se