Bendjelloul: "Hela världen gick i slow motion"

Efter Oscarsvinsten fortsatte festen i Hollywood-natten för Malik Bendjelloul.
Men vad som händer härnäst har han inte bestämt.

- Det enda jag vet är att jag gillar känslan av att styra projektet själv, säger han till TT Spektra.

Jennifer Lawrence ramlade i trappan, men Malik Bendjelloul höll balansen hela vägen upp till den åtråvärda statyetten.

- Det var fantastiskt, som om hela världen gick i slow motion. Jag tänkte att "jag får inte ramla nu" men det var faktiskt ganska hala trappsteg, säger Malik Bendjelloul till TT Spektra.

Svensken fortsatte fira sin statyett på branschtidningen Vanity Fairs åtråvärda party efter galan.

- Det är väldigt roligt. Det känns bra, den är tung och glänser väldigt mycket, säger Malik Bendjelloul till SVT:s "Gomorron Sverige" om Oscarsstatyetten han precis fått.

- Det känns som sista etappen på en lång resa. I morgon är det måndag, då är det dags att börja jobba, säger han till SVT.


Trots sitt favoritskap i kategorin bästa dokumentär har han inte velat ta någonting för givet.
- I år har allt varit så annorlunda, Michael Moore har kommit in i akademin och ändrat reglerna för just dokumentärfilm. Tidigare var det bara några hundra som röstade, nu har det varit alla 6 000. Att vi har synts så mycket på andra galor och i media har varit betydelsefullt, säger Malik Bendjelloul till TT Spektra.

Vad han ska göra med den enorma uppmärksamheten som en Oscarsvinst innebär nu när "Searching for Sugar Man"-resan är slut är ännu oklart.

Han har under hela hösten och vintern regelbundet besökt LA för att träffa agenter och har fått många olika manus att titta på. Mest spelfilmer, skrivna av andra. Men ännu har han inte fattat några beslut och det lutar åt att han bara fortsätter att jobba som vanligt.

- Jag gillar känslan av att styra projektet själv. Man ska aldrig säga aldrig men om man börjar ta emot en massa pengar från andra människor så tappar man den kontrollen. Det finns aldrig något som är gratis, säger Malik Bendjelloul, som tidigare i Oscarsveckan berättade för TT Spektra att han funderar på ge sig ut och backpacka igen, precis som när han hittade storyn om Rodriguez, för att få inspiration till nya projekt.