"Samhällets stöttepelare" på Dramaten

1:53 min

1877, två år innan "Ett dockhem", skrev den norske dramatikern Henrik Ibsen pjäsen "Samhällets stöttepelare" som blev startskottet för hans samhällsengagerade och realistiska dramatik. Nu i helgen hade pjäsen premiär på Dramaten i Stockholm, där den inte spelats sen 1877, nu i regi av Gunnel Lindblom och som skeppsredaren Bernick ser vi Örjan Ramberg.

Knappt har vi hunnit hämta andan efter Strindbergs-året så väller Ibsen, August gamle antagonist fram över teaterscenerna; Strindbergs hysteriska och irrationella utfall utbytta mot behärskade konstruktioner från det dramaturgiska ritbordet.

För det slår en när man nu ser ”Samhällets stöttepelare”, Ibsens första försök i den mer realistiska genren, om hemligheter och lögner, om pengar och moral, hur han rättar sig i ledet från de gamla grekerna till HBO. Den korrupta och dödssjuke borgmästaren i Chicago i TV-serien ”Boss” är tex en typisk Ibsen-figur, precis som kapten Karsten Bernick, enligt formeln att möta sanningen om sig själv och då bli en annan.

I Gunnel Lindbloms regi på Dramaten utspelas det hela1877 i tidstypisk miljö och visst kan man göra så. Men pjäsen spelas 2013 och vad man gör av detta spänningsfält av tid är det som avgör om ”Samhällets stöttepelare” har något att säja oss i dag.

Här närmar man sig pastischen – i och för sig välspelat och musikaliskt - men mycket blir komiskt och nästan parodiskt så här i tidens backspegel. Örjan Ramberg som skeppsredaren är osvikligt närvarande och väldigt rolig, nästan för rolig. Hans tirader om kvinnans plats väcker bara munterhet och pjäsens själva ärende framstår mer högspänt än kontroversiellt. Det problematiserande klass-och kvinnoperspektivet som ju fortfarande är brännbart förloras i ett förlegat formspråk.

Man har ju börjat böka och bråka med Ibsen på senare år och det tror jag är helt nödvändigt, framförallt med de här mer realistiska pjäserna, där kanske ”Samhällets stöttepelare” trots allt bör få gå till historien som en förövning till ”Ett dockhem”.