Gravöppning ska lösa gåtan kring Nerudas död

2:13 min

Blev Pablo Neruda mördad av Pinochet? Ryktena har surrat länge. Men nu är indicierna så starka att en chilensk domare beordrat att Nerudas kropp ska grävas upp för att hans rester ska undersökas av specialister.

Alla chilenare känner igen Pablo Nerudas röst. Och nästan alla har besökt hans tre hem som nuförtiden är en slags lite bisarra men magiska museer. Det var i det mest kända av dem, Isla Negra, en bit söder om Valparaiso, som Neruda befann sig när militären tog makten i Chile den 11 september 1973.

Tolv dagar senare, den 23 september, dog Pablo Neruda på kliniken Santa Maria i Santiago. Orsaken var, påstods det, den prostatacancer han led av sen länge. Men alla trodde inte på den versionen.

Nerudas chaufför hävdade att Neruda hade mått bra och att det inte alls var för att söka läkarvård som han förflyttat sig till Santa Maria-kliniken, utan för att söka skydd i väntan på det flygplan som Mexicos president Luis Echeverria skickat för att hämta honom med.

Chauffören berättade också om att Neruda fått en injektion på kliniken och att det var efter den som han blivit dålig. Samma sak sa Nerudas änka Matilde Urrutia när hon intervjuades någon månad senare. Men dom tidiga teorierna om att Neruda mördats fick inget genklang.

Det lät allt för konspiratoriskt och det var ju känt att den åldrade poeten hade cancer. Till och med Nerudastiftelsen avvisade mordteorierna. Men misstankarna har hängt kvar och med tiden har dom blivit allt mer solida. Att en domare nu har begärt att Nerudas rester ska analyseras stärker mordmisstankarna och om de besannas vore det inte första gången som ett politiskt mord utförts på Santa Mariakliniken i Santiago.

I januari 1982 dog den president som föregick Salvador Allende, kristdemokraten Eduardo Frei, på samma klinik. 25 år senare fastslog experter att det inte rört sig om någon naturlig död utan om ett mord beordrat av Pinochet. Var det så som också Nobelpristagaren Pablo Neruda förlorade sitt liv?