Frankrike

Minister kan tänka sig stopp för aggressiva texter

2:00 min

Den franske inrikesministern kan tänka sig att stoppa viss typ av rapmusik, som innehåller texter som attackerar nationen, den franska flaggan eller kvinnor. Det är en senator som väckt diskussionen, och trots att inrikesministern säger att han försvarar yttrandefriheten, ser han gärna att aggressiva texter stoppas.

Det är bland annat den gruppen Ministère Amer som pekas ut för sina texter, av senator Nathalie Goulet som menar att deras och andra artisters texter uppmanar till våld och hat mot polisen.

Den här typen av aggressiva texter måste stoppas menar Nathalie Goulet. Det handlar enligt henne till exempel om texter där det talas om våld mot den franska staten.

Inrikesministern Manuel Valls svarade först att rapmusiken är en del av kulturen i franska städer och att han inte ville äventyra vare sig yttrandefriheten eller kreativiteten. Men han sa också att han kan ändå vill göra allt som är möjligt för att stoppa aggressiva texter som attackerar polisen, militären, den franska flaggan eller texter som är kvinnoförnedrande. Hur han vill göra det är inte klart. Det rapporterar organisationen Freemuse som jobbar för musikalisk yttrandefrihet.

Det är inte första gången den franska staten ger sig på rapmusik. 1995 tvingades just rapgruppen Ministère Amer att betala motsvarande drygt 300 000 svenska kronor för sin låt Sacrifice de poulets. Och 2002, inledde dåvarande inrikesminstern Nicholas Sarkozy en process mot en av medlemmarna i gruppen La Rumeur, för att han i en artikel skulle ha förtalat den franska polisen. Rättegången varade i åtta år och Sarkozy förlorade.

Andrea Valderrama
andrea.valderrama@sverigesradio.se