Svensk barnpjäs om politik i amerikanska maktens centrum

1:48 min

Svensk barnteater om politik tar plats i maktens Washington. Det är Backa Teatern i Göteborg som ska gästspela med uppsättningen Lille kung Mattias där barnen avsätter regeringen och själva tar makten - bland annat lägger barnen statsbudget tillsammans med skådespelarna.

– Vad jag var intresserad var att på riktigt diskutera politiska frågeställningar med barn och att det inte skulle vara något som vi prackade på dem vad de skulle tycka, säger Mattias Andersson som är regissör och konstnärliga ledare för Backa Teater.

– De poster som de fick välja mellan budgetmässigt var inte saker som vi hittade på för att driva en eventuell personlig politisk hållning utan det var saker som andra barn som hade lagt fram. Till exempel var det väldigt många barn i Göteborg som tyckte att pengar mot mobbning var en viktig post. Det var alldeles uppenbart. Miljön var de väldigt engagerade i. Många tyckte också att man skulle ta emot mer flyktingar till exempel. Det var inget som vi utifrån någon viss politisk agenda drev, utan det var saker som kom från dem.

– Den största farhågan i USA är ju såklart att de ska ha uppfattningen att här kommer en politisk vänstergrupp från Sverige som ska propagera en politik för oss i USA, för amerikanska barn, så är ju inte fallet men risken är ju att de uppfattar det så.

Har ni fått ändra något i föreställningen?

– Själva den där fabeldelen som är första delen i historien, den är som en Disneyfilm, utan att göra någon övrig värdering av det. Det är ju en tydlig sagovärld, och där har vi inte behövt ändra något. Det är varken svenskt eller polskt eller amerikanskt. Det är ett kungarike och det är bra för föreställningen att det finns en tidslöshet i den. Där har vi intressant nog fått ta bort en svordom där han säger "fuck" vid ett tillfälle och det får man inte säga vid Kennedy-center för amerikanska barn. Lite lustigt eftersom alla barn i hela världen kan ordet eftersom de har hört det på tv. "Shit" fick vi heller inte säga och det fick vi ta bort, men det tycker jag ändå är rätt ok.

Pjäsen Lille Kung Mattias bygger på barnboksklassikern med samma namn av Janusz Korczak, läkare, författare och historisk föregångare i arbetet för barnens rättigheter som publicerades 1923.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sverigesradio.se