Den ekonomiska krisen i spanien

Ekonomiböcker säljer i Spanien trots krisen

2:31 min

Ekonomiböcker och självhjälpsböcker ges ut mer än någonsin i Spanien trots den ekonomiska krisen där bokbranschen går på knäna. På Ronda de San Pere i Barcelona har en 90-årig bokhandel fått stänga.

--Nej, vi kan stå här på avstånd, säger Miguel Colomer, när jag frågar om vi ska närma oss hans bokhandel som ligger mitt i centrala Barcelona, och som precis stängt igen.

--Det känns så sorgligt, säger han.

Bokhandeln, byggd på 1920 talet, var en av de äldsta och anrikaste i Barcelona.

--Den överlevde det spanska inbördeskriget och en stor eldsvåda, men efter att försäljningen sjunkigt dramatiskt det senaste året fick vi stänga, berättar Miguel Colomer sorgset. Och nu ska MacDonalds flytta in i lokalerna.

För idag säljs nästan inga böcker alls i krisens Spanien. På fyra år har försäljningen minskat med 20 % vilket lett till att Miguel Colomers bokhandel och ett flertal andra i Barcelona stängt för gott.

Men, ett undantag i en bokbransch som går på knäna är ekonomi och självhjälpsböckerna.

--De säljer väldigt bra just nu, Säger Roger Domingo som är fackbokschef på förlaget Planeta när vi träffas på hans kontor i finanskvarteren i Barcelona.

De senaste åren har förlaget gett ut mer ekonomiböcker än någonsin, men han är inte förvånad över den ökade efterfrågan.

--Folk har ett stort behov av att förstå vad som händer i Spanien just nu, orsakerna till krisen, vilka som är ansvariga och hur man kan lösa den.

Även självhjälpsböcker med titlar som "Så här blir du blir miljonär " säljer väldigt bra nu, berättar Roger Domingo.

En bok som är väldigt populär är Josef Ajrams bok som handlar om den spanska superatleten som både är idrottare och som blivit stenrik av snabba aktieklipp på börsen. En berättelse om en slags modern superhjälte som klarar allt.

– Och säger han, något positivt med den här krisen, om det nu finns något positivt, är att spanjorerna upptäckt de inte hade så mycket kunskap om till exempel banklån och hur man driver ett företag, men som de i och med krisen skaffat sig genom böcker.

--Vilket i sin tur gynnat oss i bokbranschen, säger Roger Domingo.

Irma Norrman