Brist på biografer hindrar afrikansk film

2:46 min

Till helgen blir det klart vem som vinner Afrikas viktigaste filmfestivals stora pris - Guldhingsten. En redan uppmärksammad film är senegalesiske filmaren Moussa Touré La Pirogue.

Att det här är en stad som är stolt över sin filmfestival är tydligt, detta är inte bara Burkina Fasos, utan hela Afrikas huvudstad när det gäller film – det vill arrangörerna gärna poängtera och ingen säger emot vad gäller festivalens tyngd i alla fall. Kvällsvisningarna som är öppna för allmänheten är ofta knökfulla även om det inte är de vanliga Burkinabéerna, som det heter, som jag ser i salongen det här är också ett av Afrikas fattigaste länder och festivalbiljetter kostar.

Den senegalesiske filmaren Moussa Touré som är här med sin film La Pirogue som är namnet på de båtar som används för fiske i de alltmer utfiskade haven utanför Senegal, men som också blir livsfarliga som flyktverktyg när desperata Senegaleser försöker ta sig till Spanien, en resa som tar sju dagar. Om detta handlar La Pirogue som väckte stor uppmärksamhet redan på Cannesfestivalen i våras och efter visningen så stod Moussa Touré i sin klassiska afrikanska dräkt i foajén och svarade på frågor. Han menade att om afrikaner ska kunna få se sina egna filmer så måste det finnas biografer:

– Vi har praktiskt inga biografer längre i Senegal, hur ska vi kunna nå ut med våra filmer när vi konkurrerar med tv och dvd marknad från hela världen undrade Moussa Toré.

Och visst är det en skandal om inte senegaleserna kan se Tourés gripande och viktiga film eller om Algerierna inte ser den Sverigeaktuella Guds hästar om självmordbombare i Casablanca.

Ett genomgående tema för dessa och andra filmer är hopplösheten som unga vuxna känner, en hopplöshet som kan leda till fundamentalism eller att våga livet i en flykt, och jo Touré känner igen det i båda filmerna och han säger att de är myndigheteran som måste se till att det finns hopp för unga.

Hopp visade den tyska dokumentären om den smått galne performancekonstnären, regissören och författaren Christoph Schlingensiefs operaby utanför Ouagadougou. Denne smått maniske mans projekt som nu innefattar två skolor, ett sjukhus och snart en konsertsal mitt ute på den burkinesiska landsbygden kan få det att tåras i ögonen på den mest förhärdade pessimist.

Både La Pirogue och Guds hästar kan man se på filmfestivalen Cinemafrica som startar den 13 mars i Stockholm och som kommer att turnera i landet senare i år.

Gunnar Bolin
gunnar.bolin@sverigesradio.se