Bibliotek bränner böcker i Backe

2:07 min

Biblioteket i Backe i Strömsunds kommun Jämtland bränner man böcker trots vädjan från Backebor som vill att de ska skänkas bort.

Att biblioteken gallrar ut böcker är inget konstigt. Det gör alla Sveriges kommunbibliotek, antingen för att böckerna är så populära att de läses sönder, eller tvärtom för att ingen lånar dem och de bara står och samlar damm. Och, som i det här fallet, i Backe utanför Strömsund i Jämtland då man på grund av nedskärningar får mindre yta i biblioteket och inte får plats med dem.

Men vart tar böckena vägen då? Jo, Bibliotekschefen väljer vilka som säljs för en billig penning eller vilka som destrueras alltså går till återvinning, antingen blir det nytt papper eller så bränns böckerna och blir energi.

Vad som upprört invånare i Backe är att man, intill bordet där andra utgallrade böcker låg till försäljning, hittat sopsäckar med böcker i gott skick som skulle slängas och i det här fallet eldas upp. Gunnar Bergström i Backe hann titta i säckarna innan de försvann.

– Där låg Isac Singer, en judisk författare, den hade tyskarna också eldat upp, och Hemingway också, och det var inga fel på de böckerna, säger han.

Gunnar Bergström erbjöd sig att ta hand om alla boksäckarna isttället för att de skulle brännas

– Då sa biblotikarien att jag skulle ringa de som var ansvariga för bortkörningen av böckerna, de hänvisade vidare till bibliotekschefen och hon vidare till Kommunchefen. Det slutade med att jag inte fick ta hand om böckerna.

Vad säger då kommunchefen i Strömsund Anders Andersson?

– Nu blev den här lösningen den här gången. Man har lagt ut böcker till försäljning, och gallrat ut och bestämt vad som ska gå till destruktion.

Men när någon nu erbjuder sig att ta hand om böckerna?

– Men nu har vi valt den här lösningen. Man måste stämpla alla böcker om man gör sig av med dem på annat sätt

Varför kan man inte göra det då?

– Det tar ju tid och hålla på med och vi har inte begränsade resurser i vår verksamhet, säger Anders Andersson, kommunchef i Strömsund i Jämtland.