Radiotjänst: "Vi kartlägger ingen"

0:36 min

Sedan SVT gjorde hela sitt kanalutbud tillgängligt på internet, så har Radiotjänst aktivt börjat ta ut tv-avgift även för datorer och surfplattor. Men företag som inte använder sig av tv-tjänster kan välja att "plombera" sina datorer för att slippa avgiften.

Men "plomberingen" gäller alltså bara företag, inte privatpersoner.

- Det handlar om att man spärrar bort utsändningar från olika tv-bolag och skickar in ett intyg på att man har gjort det, som en god förklaring till att "här finns ingen avgiftspliktig utrustning", säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst.

Enligt uppgifter till tidningen Computer Sweden, så har Radiotjänst börjat kolla upp ifall kunderna har ett internetabonnemang, vilket i så fall ska vara ett bevis på att kunden har en dator, och alltså ska betala tv-avgift. Men det stämmer inte, enligt Johan Gernandt.

- Vi kartlägger absolut ingen. Det tror jag inte ens är lagligt. Och jag har svårt att tro att vår kontrollant skulle börja samtalet med att påstå att "vi ser att du har en internetuppkoppling". Jag tror inte att det har gått till så.

Elina Perdahl
elina.perdahl@sverigesradio.se