Dödshotad hiphop-artist till Sverige

2:38 min

För ett år sen fick den iranska artisten Shahin Najafi en fatwa och dödshot över sig för en hiphop-låt som ansågs kränka de muslimska shiiternas 10:e imam, Naghi. Men som kanske mest av allt var kritisk och raljerade över dagens iranska samhälle. Nu är den iranska artisten tillbaka med ny musik och europaturné som startar i Sverige i helgen.

I den här satiriska låten åkallar Shahin Najafi imamen Naghi. Som i en slags rappande bön ber han imamen som levde på 800-talet, att återuppstå. Och hjälpa till med allt från sanktionerna som lamslår den iranska ekonomin, till den utbredda religiösa dubbelmoralen i landet.

Men den här till synes harmlösa texten kan kosta honom livet. Morgonen efter att Shahin Najafi släppt singeln i Tyskland där han bor, publicerades också nyheten om fatwan. Med Rushdieaffären i minne kom snart Tyska säkerhetspolisen på besök.

Tyska säkerhetspolisen gav honom två alternativ, att sitta hemma och låta sig försörjas av staten, under några år. Eller, om han ville fortsätta som vanligt, skulle de bara kunna garantera hans säkerhet till viss mån. Shahin Najafi valde det senare. De lärde honom en del knep, hur han ska klä sig, byta vistelseort och så vidare. Och direkt efter de här säkerhetslektionerna följde en USA-turné, nya album och ny musikstil.

En kall klassisk replokal med travar av ölbackar, i en mellanstor stad i Tyskland vars namn jag inte får nämna av säkerhetsskäl. Här repar Shahin Najafi och hans tysk-iranska band, inför helgens Sverigekonsert. Och faktum är att Shahin Najafi får fler och fler spelningar sedan fatwan.

– Jag borde tacka dem för att jag får fler spelningar, säger en ironisk Shahin Najafi.

Om tre månader är det presidentval i Iran. De flesta analytiker är överens om att det är ett av de mest oförutsägbara valen hittills.

När jag frågar Shahin Najafi vad han tror om valet, berättar han om något han drömde nyligen. Drömmen gick ut på att Irans nuvarande president Ahmadinejad hade flytt Iran. Och Shahin Najafi sökte upp honom i hans exil i Tyskland. Sen satt de där och rökte tillsammans, presidenten och den regimkritiska artisten.

Den 2 och 3 mars spelar han i Stockholm och Göteborg.

Sara Moein