Konstprojekt synar ryska rättegångar

2:33 min

I konstprojekt "The Moscow trials" i den ryska huvudstaden återskapas några uppmärksammade ryska rättsprocesser, bland annat den mot punkgruppen Pussy Riot förra året.

Till sin hjälp har den schweiziske regissören Milo Rau 18 ryska politiker, journalister, aktivister, jurister som med nya ögon ska granska alla sidors argument och kanske komma fram till ett annat domslut än det som föll i verkligheten. Journalisten och filmkritikern Olga Sjakina har tagit på sig rollen som domare.

- Ja men det är ju den ultimata intervjurollen, som domare! Den som intervjuas får inte vika från temat, får inte sväva ut i känslosamma utläggningar utan måste svara på konkreta frågor om hur det verkligen var. Och jag har så många frågor jag vill ha svar på när det gäller de här rättsfallen! säger Olga Sjakina.

Rättsfallen som i helgen spelas upp på nytt handlar alla om åtal och domar mot konstnärer och kulturarbetare som ansetts ha agerat mot den ryska ortodoxa kyrkan. Som utställarna bakom "förbjuden konst" från 2007. Här kunde man bland annat se Jesus i Musse Piggs förklädnad under Bergspredikan. Rättegången slutade i saftiga böter för en museichef och en kurator.

Den sista rättsprocessen i the Moscow Trials är den nu världsberömda mot medlemmarna ur konstkollektivet och punkgruppen Pussy Riot för deras så kallade Punkbön i Kristi frälsares katedral förra året. Tre unga kvinnor dömdes till tvåårs fängelse. För en av dem, Jekaterina Samutsevitj, ändrades domen till villkorligt och nu på söndag kommer hon åter sitta på de anklagades bänk i regissören Milo Raus projekt.

- I verkligheten var de här rättegångarna väldigt förutsägbara, det handlade om propaganda, säger Milo Rau.

Nu vill vi att alla parter i målen verkligen ska höras och på så vis visa att det här är ganska komplicerade fall.

En annan målsättning med projektet är att få människor som i vanliga fall aldrig möts i Ryssland att mötas och att lyssna till varandras argument. De argaste ortodoxa aktivisterna mot de mest radikala konstutövarna.

Den konservativa och Pussy Riot-kritiska journalisten Maksim Sjevtjenko kommer att agera expert på åklagarsidan.

- Vi har inga plattformar för den här typen av diskussioner i Ryssland. Det är ganska typiskt att en person från ett neutralt land som Schweiz kommer hit och det här. Jag är honom väldigt tacksam för det, säger Maksim Sjevtjenko.