Stora protester mot att riva del av Berlinmuren

1:26 min

I Berlin har det brutit ut en hätsk debatt om framtiden för utomhusmuseet East Side Gallery. Museet består ju av en dryg kilometer av Berlinmuren som en gång delade staden som konstnärer målat bilder på. Nu ska staden riva en del av muren för att göra plats för en bro och bostäder, vilket har utlöst protester.

Den 1,3 kilometer långa mursträckan som finns kvar är det enda sättet att visa en ung generation hur det var i Berlin. Det sa konstnären Thierry Noir under en protsetaktion häromdagen i närheten av East Side Gallery här i Berlin.

Det sa konstnären Thierry Noir på en protestaktion häromdagen i närheten av East Side Gallery här i Berlin. Han är en av de konstnärer som i början av 90-talet fick i uppdrag att måla en bild på mursträckan läng floden Spree i stadsdelen Friedrichshain.

Thierry Noir och flera andra konstnärer och medborgargrupper protesterar nu mot stadsdelsmyndigheternas planer på att redan om några veckor börja bryta ännu ett hål i East Side Gallery - Muren. Murbiten som ska bort ska göra det möjligt för staden att bygga upp den historiska bron Brommybrücke mellan Kreuzberg och Friedrichshain som förstördes under andra världskriget.

Bron kan de protesterande till nöds acceptera. Desto mer arga är det över att ett högt bostadshus med lyxlägenheter och ett hotell också ska byggas på marken mellan floden och murenresterna, vilket kommer ändra hela museets karaktär.

Redan 2006 gjordes det första hålet i East Side Gallery. Då för att den stora inomhusarenan i Friedrichshain skulle få tillgång till en kajplats för publik som kommer med båt. Och de nya planerna är redan godkända av stadsdelens myndigheter så det blir inte lätt för de protesterande att ändra planerna.