Filmfestival i Ouagadougou satsar kvinnligt

2:48 min

I Burkina Faso och huvudstaden Ouagadougou går filmfestivalen Fesbaco in på sina sista dagar och vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin rapporterar.

Tey regisserad av den unge senegalesen Alain Gomis är en drömsk historia om Satche en ung man som får redan på att han av någon anledning just påbörjat sin sista dag i livet. Här åtföljs han av hyllningar på gatan likt en hemkommen idrottsman med en medalj runt halsen, senare får han sin Vergilius som guidar honom till olika människor och platser och så slutar det hemma på husets gård. Tey är hemlighetsfull, en aning tålamodsprövande men än mer fascinerande den sitter kvar i mig jag tänker länge på den.

Ett tema på festivalen är kvinnor, det är kvinnor som leder allt juryarbete och kvinnornas betydelse poängteras på affischer och i flygblad. Jag träffade regissören Fatima Tanja Koro Traoré från Mali och frågade henne vad hon tycker om festivalens kvinnotema.

– Äntligen får kvinnan ta sin plats och få det värde hon har, det är bra att man fokuserar på den afrikanska kvinnan, jag är mycket lycklig över detta säger regissören Fatima Tanja Traoré.

– Visst, som kvinnlig regissör i Mali har jag precis som många kvinnor i andra länder mycket att kämpa mot.

Och Mali idag, vad säger hon om kvinnans situation under de krigsförhållanden som råder?       

– Ja, det är en svår fråga, säger Fatima Traoré och ser lite besvärad ut, men det är klart att det är hemskt för oss alla vad som händer våra systrar och våra döttrar, men jag är tacksam för de organisationer som är där i norr och hjälper, de ger oss mod