Svensk-iransk skådespelare fast i Iran

0:37 min

Skådespelaren Maryam Moghaddam som är med den iranska filmen ”Closed Curtain” har fått sina pass konfiskerade i Iran. Polisen tog det direkt på flygplatsen.

Maryam Moghaddam är både svensk och iransk medborgare, bor i Göteborg och har bland annat arbetat på Göteborgs Stadsteater och Backateatern.

Nyligen hade hon en roll i Jafar Panahis film "Closed Curtain", och efter att hon presenterat den på Berlins filmfestival åkte hon tillbaka till Iran i ett familjeärende. På flygplatsen blev hon stoppad av polisen, som tog hennes pass, och nu kan hon inte lämna landet.

- Jag är själv väldigt förvånad, för jag befinner mig i en situation som jag inte vet så mycket om.

Maryam blev kallad till domstolen, som förklarade att anledningen var att hon varit med i Jafar Panahis film, men inget annat fick hon veta. Även medregissören Kamboziya Partovi har fått sitt pass konfiskerat.

Iran har riktat kritik mot filmfestivalen i Berlin för att de visade "Closed Curtain". Precis som Jafar Panahis förra film ”This is Not a Film” spelades ”Closed Curtain” in i hemlighet eftersom Iran har gett Jafar Panahi yrkesförbud i 20 år för regimkritisk propaganda.

Men eftersom filmen inte är politisk, trodde inte Maryam och de andra att den skulle leda till några problem med de iranska myndigheterna. Men så blev det alltså inte.

- Jag trodde inte att det skulle bli så här. Jag är så överraskad.

Hon har överklagat domstolens beslut, och kan nu bara vänta.

- Det har hänt så mycket, så jag vet inte...men jag får vänta på svaret, säger Maryam Moghaddam.

Utrikesdepartementet kan inte kommentera ärendet förrän Maryam Moghaddam sökt konsulär hjälp, men enligt kommunikationschefen Charlotta Ozaki Macias så accepterar Iran inte dubbla medborgarskap.

- De anser att en innehavare av ett iranskt medborgarskap är endast iransk medborgare.

Vad kan ni på Utrikesdepartementet göra nu?

- Vi kan inte göra någonting ännu, då personen inte sökt konsulär hjälp. Så vi får avvakta och se vad som händer, säger Ozaki Macias.

Elina Perdahl
elina.perdahl@sverigesradio.se