Nina Ramsby & Ludvig Berghe Trio på Club Fasching i Stockholm. Foto: Mikael Timm

Nina Ramsby & Ludvig Berghe Trio: ”Varsågoda Och Tack”

2:39 min

Nina Ramsby var tuff rocktjej, Luvig Berghe virtuous jazzpianist. Sedan började de spela tillsammans och något hände. Den här veckan kommer deras nya skiva ”Varsågoda Och Tack”. Mikael Timm var på releasespelningen och fick höra frimodig jazz som är både eftertänksam och vildvuxen.

Trevande, lite osäkert. Nästan gulligt. Så kan det låta, men det är Helt fel. Svensk jazz är självsäker, kaxigast är nog Nina Ramsby. För medan svenska pop- och rockartister sjunger på skolengelska och oroligt sneglar på utlandsmarknaden så vet svenska jazzmusiker sedan Jan Johanssons dagar att vägen till de stora scenerna går via det extremt personliga.

Nina Ramsby är ett sprakande energifält i svensk jazz. Att hon också av och till är rockmusiker, fotograf och grafisk formgivare och på scen oblyg publikfriare  gör henne bara jazzigare. Ju mer nischad annan musik blir, desto obundnare är jazzen.

Vid sin sida har hon pianisten Ludvig Berghe, underbar kompositör, virtuos pianist med Daniel Fredriksson på trummor och Kenji Rabson på bas, entät trio. Hopsatta blir de rena jazzmaskinen – med ett och annat uttryck från 60-talets frijazz, en och annan fras Monica Zetterlund hade kunnat sjunga. Men framförallt är det samtida – lite post allting och därför fritt. Musikerna tar fart, stannar upp, lyssnar inåt - och så drämmer de till.

Det som gör Ramsbys och Berghes nya skiva rolig är kombinationen av Ramsbys spretigt sökande texter och Berghes Bach-exakta spel. Ramsby kan flumma iväg så det låter som tonsatt terapireportage för missmodig medelklass, men hon sjunger fritt och modigt, fri-modigt. Och mycket nyanserat.  "Varsågoda  Och Tack"är en skiva med ljud från den där frizonen där bara verkligt bra musik föds. 

Mikael Timm

Kulturnytt
mikael.timm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista