Dramatiken bortglömd i Litteraturutredningen

1:58 min

Litteraturutredningen har glömt bort dramatiken, det menar Sveriges Dramatikerförbund som nu lämnat sina synpunkter till utredningen.

Idag avslutas remissrundan för Litteraturutredningen. Och Sveriges Dramatikerförbund är kritiska till att dramatiken hamnat på undantag i utredningen. De menar att utgivningsläget för dramatik är katastrofalt och varnar för att dramatiken snart försvinner från den litterära arenan.

-       Man kan säga att utgivningen nästan är utplånad, det kom ut elva titlar dramatik 2011 av 1200 andra utgivningar, säger Dramatikerförbundets förbundsdirektör Susin Lindblom.

Utgivningen och tillgängligheten av samtidsdramatik har länge varit låg. Eftersom dramatik sällan publiceras i bokform finns den inte på bibliotek och avsaknaden av heltäckande digitala arkiv försvårar ytterligare tillgängligheten.

- Man kan göra väldigt mycket för att snabbt få ut samtidsdramatiken, men det verkar som att det inte finns någon riktning i Litteraturutredningen, säger Susin Lindblom.

Vad vill ni se från Litteraturutredningens sida då?

- Man har konstaterat att utgivningen är låg men man har inte gått vidare och utrett varför.

Tomas Lidman, ordförande för Litteraturutredningen medger att de inte specifikt har tittat på dramatikens villkor.

- Det är helt rätt, vi har inte gjort några speciella åtgärder specifikt riktade mot dramatiken, säger han.

Varför inte?

- Vi har inte haft möjlighet. Vi har sett att dramatiken som en del av den smala litteraturen. I den meningen har vi föreslagit en omfördelning.

Omfördelningen Tomas Lidman avser är Litteraturutredningens förslag om att omfördela litteraturstödet så att det ska komma mindre förlag till dels.

Detta skulle enligt honom också främja den smala litteraturen. Men att det här stödet skulle omfatta dramatik , som vanligtvis alltså inte ges ut på förlag, kan han inte garantera.

- Det kan man inte för dramatiken är inte utpekad. Men man har större chans att få bidrag via litteraturstödet om det finns pengar till den typen av litteratur, säger Tomas Lidman.

Isa Andersson

isa.k.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista