Statens musikverk och (Bonniers konsthall) i Stockholm. Foto: Lennart Kjellman/ Wikipedia

Interna strider på Musikverket

3:07 min

Ingen av de anställda vid Musikverket vill ställa upp på en bandad intervju med Kulturnytt av rädsla för repressalier, men vittnar om dolda hot och misstänkt ministerstyre på Statens musikverk. 

För ett par veckor sedan kom beskedet att Statens Musikverk måste spara. Kritiken har haglat från musikforskare och musiker sedan det blev känt att Musik- och teaterbiblioteket blir av med en fjärdedel av sin personal. De anställda vill inte ställa upp på en bandad intervju med Kulturnytt, men berättar att generaldirektör Stina Westerberg sagt att nedskärningarna skett på uppdrag av kulturdepartementets Joakim Stymne, som ska ha ”pekat med hela handen" och sagt att Musikverket behöver rationaliseras.

- Det här citatet är fullständigt inkorrekt, säger Joakim Stymne.

Så du har inte haft några åsikter om hur besparingarna ska ske?

- Nej.

En koppling mellan Musikverkets nedskärningar och kulturdepartementet  finner stöd i två diarieanteckningar Kulturnytt tagit del av. Den 11 november förklarar Musikverkets ledning neddragningarna med att de ska "motsvara departementets förväntningar" . Och den 25 januari står det att det "finns önskemål från departementet att samordna enheter och verksamheter i Musikverket". Generaldirektör Stina Westerberg vill inte ställa upp på någon intervju, men pressekreterare Eva Andersson svarar i hennes ställe:

- Jag vet att det inte går till så att departementet självklart inte pekat med hela handen och säger gör si och gör så.

Intressant att du använder uttrycket "peka med hela handen". Det var vad kulturdepartementets Joakim Stymne enligt uppgift skulle ha gjort mot Stina Westerberg.

- Det är ett vanligt uttryck, du känner säkert till det du också. Det använder jag ganska ofta.

Så du känner inte till att Stina Westerberg ska ha hänvisat till departementet i fråga om nedskärningarna?

- Nej, jag kan inte säga något om det, säger Eva Andersson.

Flera i Musikverkets personal Kulturnytt har pratat med har upplevt dolda hot från ledningens sida. Vid ett personalmöte i februari ska generaldirektör Stina Westerberg ha sagt att: "i ett privat verk skulle anställda som kontaktat medierna fått sluta på grund av sin illojalitet".

- Jag tycker inte alls att man ska uppfatta detta som ett hot, det här är ju ett led i ett resonemang, säger Eva Andersson.

Stina Westerberg ska också ha hänvisat till att statsanställda i Spanien inte har fått någon lön på flera månader och personalen upplevde detta som ett dolt hot?

-  Det ska de inte göra, det är ju ett faktum att statsanställda i Spanien har en annan situation. Här betalar vi ut löner.

Men varför säger man en sån sak under ett möte?

- Vad som händer nu är att man presenterar lösryckta delar ur ett resonemang, liksom.

Kommunikationschef Eva Andersson ska också ha gett en reprimand till personal som länkat till ett radioinslag av Kulturnytt om Musikverkets nedskärningar på Bibliotekets facebooksida. Eva Andersson svarar att detta inte är uppgifter som ska kommuniceras på sociala medier.

- Det är ingen reprimand, det är mitt ansvarsområde hur vi kommunicerar och vad vi kommunicerar. Och när någon kommunicerar något som inte ligger i linje med den strategi vi har tagit för hur vi jobbar med sociala medier – då är det min uppgift att kommunicera det till de som jobbar med bibliotekets facebooksida, säger Eva Andersson.

Isa Andersson

isa.k.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista