Konstprojektet Moskvarättegångarna avbröts av ryska myndigheter

Fredrik Wadström kommenterar
3:06 min

I går utsattes konstprojektet Moskvarättegångarna för en razzia av den ryska federala migrationsmyndigheten. "De ville helt enkelt avbryta föreställningen", säger regissören Milo Rau.

I helgen ägde konstprojektet Moskvarättegångarna rum på Sacharovcentret i Moskca.

Några av de senaste sex årens rättsprocesser där konstnärer anses ha agerat mot den ryska ortodoxa kyrkan, togs åter upp till granskning i en iscensatt rättsprocess där konstnärernas verk stod på ena sidan och politikernas agerande och journalisters ställningstagande på den andra.

För att rättegången skulle bli neutral var det den schweiziske regissören Milo Rau som höll i trådarna.

Men när fallet Pussy Riot skulle prövas på söndagsförmiddagen tog konstprojektet en oväntad vändning.

Föreställningen avbröts när den federala migrationsmyndigheten dök upp på Sacharovcentret och i en razzia med hänvisning till regissören Milo Raus visum var felaktigt.

– Det verkar som att myndighetens enda mål var att störa, säger Milo Rau.

Och han tillägger att han hade blivit varnad för att det här kunde hända. Därför hade han med sig en advokat och gemensamt kunde de visa att Raus kontrakt och visum var giltiga. Under söndagsförmiddagen fanns också säkerhetsstyrkor och ett trettiotal kossacker utanför Sacharovcentret.

Organisatörerna av Moskvarättegångarna vill inte spekulera i om räden hade någon påverkan på utgången av den iscensatta rättegången, men efter en omröstning bland de sju jurymedlemmarna blev domen i att konstnärerna i alla tre fallen var oskyldiga.

– Jurymedlemmarna fick två frågor: Var konstnärernas verk ämnade att väcka hat mot religiösa, och var det deras medvetna avsikt att väcka hat? På den första frågan svarade tre jurymedlemmar ja, tre svarade nej och en avstod från att rösta. Men den som avstod räknas som ett nej. På den andra frågan svarade en ja, fem svarade nej och en avstod från att rösta. Därför anses konstnärerna oskyldiga, säger presstalespersonen Maria Kroupnik.

– Men det jämna resultatet visar att det inte finns en enhetlig hållning i frågan, säger hon.

SR Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".