Norska Kulturlöftet utvärderas

Norska Kulturlöftet utvärderas
2:02 min

I Norge presenteras idag en rapport där man utvärderar dom senaste tio årens offentliga satning på kultur - det så kallade Kulturlöftet. Satsningen har kritiserats för att den varit för Oslocentrerad.

En del av kritiken mot satsningen har varit att den har lett till en centrering av kulturen till Oslo, samt att den inte har gynnat mångfald inom kulturen.

– Dessutom borde det finnas ett intresse för att försöka locka nya publikgrupper säger Knut Olav Åmås, kulturredaktör på Aftenposten. 

Knut Olav Åmås, Kultruredaktör på Aftenposten, är inte ensam om att vilja satsa på folkbibliotek och kommunala kulturskolor - just för att bredda det norska kulturutbudet.

Det kommer nämligen också att bli ett av önskemålen från den kommitté som har utvärderat statens kultursatsning dom senaste tio åren - det så kallade Kulturlöftet. Det skriver kommitténs ordförande Anne Enger i en debattartikel i Aftenposten idag. Inför dagens presentationen av utvärderingen.

Kulturlöftet lanserades 2004 som det första stora samarbetet mellan dom rödgröna partierna i Norge - Arbeiderpartiet, Senterpartiet och Socialistisk Venste.

Kulturlöftet består av 15 konkreta löften - där det viktigaste är ett löfte om att en procent av statsbudgeten ska användas till kultur senast 2014 - i år är det 0,96 procent.

Men i kultursatsningen finns också punkter som en kulturlag som ska bidra till att säkra en mångfald av kulturella aktiviteter över hela landet samt kulturskola för alla barn som önskar det. Något som inte har prioriterats av kommunerna konstaterar Knut Olav Åmås.

Men nu ska förhoppningsvis den lokala kultursektorn få större del av satsningen. Sedan 2006 har offentliga kulturanslag - från stat och kommun - fördubblats. Enligt regeringen själv har man bara dom senaste åtta åren ökat anslagen till kultur med motsvarande drygt 5 och en halv miljarder kronor.

Och trots att alla mål ännu inte uppnåtts så är Kulturlöftet en satsning som saknar motstycke konstaterar Aftenpostens kulturredaktör Knut Olav Åmås.

– Det är en utveckling som väldigt få länder i världen kunnat göra. Vi har blivit inte bara en idrottsnation, men också en kulturnation, säger han.

Jenny Sanner Roosqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".